Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


Flytta till Frankrike som pensionär.

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexVid flytt till eller från FrankrikeFlytta till Frankrike som pensionär.

Posta Svar
Snoge
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2019-09-29
Antal Inlägg: 1
Ort: Furulund
#12019-09-30 21:39

Hej på er alla! Jag är helt ny på detta forum. Jag fyller 61år i januari 2020 och har en särbo som fransyska och bor i Frankrike. Jag behöver alla tips och råd jag kan få ang flytt till Frankrike. Ska sälja mitt hus i Sverige , gifta mig med min fransyska och lämna Sverige som pensionär så snart som möjligt. Vad för handlingar och ansökningar behöver jag ? Var får jag dessa handlingar ? Ska vi gifta oss innan eller efter jag flyttar? Ja flera frågor finns såklart men jag är säker på att detta är rätt forum för att få dom rätta svaren på alla frågor ang flytt, skatter , handlingar mm .

Vill även tacka för insläppet i forumet !

Mvh :Snoge


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 26
Ort: Hyeres
#22019-10-01 10:01

Hej Snoge

En bra början är att gå med i Svenska Rivieraklubben. Där kan du få mycket praktisk information och även tillgång till det stora svenska nätverket med klubbens 3.400 medlemmar. Du får även tillgång till tidningen Rivieranytt med mängder av reportage som är värdefulla när man flyttar till södra Frankrike.

Ludde


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#32019-10-01 10:27

www.avocat@gauci.eu är en resersperson i detta sammanhang.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
CeeJay
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-01-24
Antal Inlägg: 76
Ort: L´Isle d´Espagnac
#42019-10-01 13:06

Hej,

Det där med att flytta till Frankrike som pensionär är trevligt, så klart ännu bättre när det även är kärlek inblandad!

Det finns en hel del saker att tänka på varav många måste göras innan man flyttar.

Själv hade jag redan en fransk hustru innan vi flyttade för tre år sedan. Mina tips är enligt följande (i tur och ordning)

1. Börja ta ut din pension (man kan börja med exempelvis premiepensionen om man inte behöver mer på en gång) alltså innan du flyttar ut från Sverige

2. Kontakta försäkringskassan och be dem skicka in det speciella intyg som man måste ha för att omfattas av franska försäkringskassan men med Sverige som betalare. Punkt 1 och 2 hör samman. Missar man det här kan man få betala socialförsäkringsavgifter i Frankrike vilka ligger på ca 15 %

3. Allmänt råd: Prata med skatteverket och försäkringskassan i god tid för att få detaljer. Exempelvis får du inte äga en privatbostad där du tidigare varit mantalsskriven, inte heller ha några som helst styrelseuppdrag i Svenska företag etc. Min erfarenhet av kontakter med Svenska myndigheter är att dom är tjänstvilliga och snabba

4. Förbered dig på besvärande Fransk administration - men du ska ju snart ha en Fransk fru så hon kan säkert hjälpa dig tillrätta. Att vara artig (jag skulle vilja säga sliskigt insmickrande) är alltid en fördel i Frankrike i kontakter med myndigheterna.

5. Det där med giftemålet kan jag inte uttala mig om men jag gissar mig till att det kan vara en fördel att flytta ut med allt vad där tillhör gällande ekonomisk planering och först därefter gifta sig.

6. Om ni har tänkt köpa ett boende i Frankrike så gäller det att ha bra med kontanter. Att, som pensionär, få låna pengar på bank här nere är i det närmaste omöjligt och att låna via Svensk (eller Dansk) bank går i princip bara om man bosätter sig på Rivieran. Räkna också med betungande administration när det gäller köpet och att svensk "dolda fel" regel inte förekommer här.

7. Kanske en självklarhet men ändå, i den mån du har pension från flera olika utbetalare: se till att behålla din gamla bank och samla ihop utbetalningarna i Sverige och sänd sedan över en månadsöverföring till dig själv när du behöver slantarna.

8. Banker ja, i många fall får man känna sig som man gjorde i Sverige på 70-talet och tidigare. Det gäller att komma med mössan i hand och vara hövlig trots ibland snorkigt mottagande. Ett stort mått av tålamod är också bra att ha med sig. Att fixa till de allra enklaste bankärenden kan ta orimlig tid! Mitt råd är att inte glömma Societe General när man pratar bank. Min erfarenhet är att det är den mest kundtillvända banken (men det kan ju bero på lokala förhållanden)

Möjligen kommer jag på flera tips och återkommer.

Har man stora tillgångar så är det kanske klokt att anlita en jurist men min egen erfarenhet är att man klarar sig väldigt långt med att prata med svenska myndigheter i god tid innan flytt samt läsa lite vad alla fina medlemmar här på Riveraforum har att föreslå


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Kennet Stenberg
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-12-02
Antal Inlägg: 18
Ort: Saltsjöbaden
#52019-12-04 21:37

Jag har blivit medveten om att svenska skattemyndigheten inte hanterar alla på ett skattemässigt likvärdigt sätt.
Dvs
Om du varit anställd inom offentlig sektor så kan Skatteverket beskatta dig enligt SINK, dvs i nuläget 25% , eller fullt ut.

Men om du varit privatanställd så gäller inte detta utan då gäller det skatteregler i det land du flyttat till och bor i.
Problemet är förmodligen att gruppen offentliganställda är för stor och det skulle innebära ett stort skatteinkomst-tapp om flera väljer att pensionera sig i ex.vis Frankrike.
Well...


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Leif Eriksson
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2018-04-24
Antal Inlägg: 2
Ort: Lorgues
#62019-12-05 12:08

Har nyligen kollat med SKV ochför pension från offentlig sektor, så gäller Skatteavtalet, dvs. beskattning i Frankrike för den del som är Allmän Pension, och för Tjänstepension så är det SINK som gäller.

Detta förutsätter givetvis att man är begränsat skatt skyldig i Sverige och inte har "Väsentlig Anknytning" till Sverige, enligt SKV regelverk.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl