Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


SVT utbudet på webben - se från Frankrike

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexÖvrigt om att bo och leva i FrankrikeSVT utbudet på webben - se från Frankrike

Posta Svar
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 256
Ort: Port La Napoule
#12013-02-16 12:12

SVT hela utbud sett från Frankrike.

SVT har i februari 2013 gjort alla sina program tillgängliga via webben. De är dock inte tillgänglia för IP adresser utanför Sverige. Dvs är du lokalt uppkopplad på Internet känner SVT av den utländska TV adressen och nekar åtkomst. Man kan, helt lagenligt, komma förbi detta genom att gå via en s.k. VPN tunnel.

När du kopplar upp dig till internet använder du en webbläsare (browser), ett program för att söka och visa webbsidor.Det finns olika sådana läsare - Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox etc.

Din dator är efter uppkoppling identifierad genom en s.k. IP adress(Internet Protokoll), unik för varje dators uppkoppling mot Internet. IP visar också var du befinner dig geografiskt och till vilket lokalt nät du är uppkopplad. Den server du kopplar upp dig mot läser din IP adress och befinner du dig i utlandet så nekas du åtkomst till SVT:s program via webben. SVT Play fungerar dock fortsaatt som tidigare men även där finns program, som är spärrade mot uppkoppling utanför Sverige.

SVT är financierat genom licensförfarande. SVT uppfattar att boende i Sverige har normalt TV licens och man behöver då ingen extra licens för mottagning i en dator. Boende utanför Sverige betalar inte i samma omfattning svensk TV licens (endast i de fall man även har ett boende i Sverige). Det finns även upphovsrättsliga skäl. Inköpta program kan vara upphandlade för enbart visning i Sverige. SVT hänvisar även till EBU (European Broadcasting Union)-trassel med andra medlemsstater.


Det finns ett sätt att kringgå detta genom att skaffa sig en VPN kanal uppkoppling (Virtual Private Network). VPN-kanalen fungerar alltså som en förlängning av din lokala uppkoppling till en annan geografisk ort. En säker kanal, vilket innebär att informationen kommer fram i oförvanskat skick och att uppkopplingen inte kan ses av utomstående, den är krypterad.

Du kopplar upp dig mot en krypterad VPN tunnel på Internet. Den lagrar inte din IP och fungerar som en helt transparant mellanhand mellan dig och internet. Då används deras svenska IP adress från VPN tjänsten vid uppkopplingen mot TV bolaget, din IP adress framgår aldrig. Du kan då se spärrade program helt lagligt.

Då din IP identifierar dig som användare kan du om du vill uppträda anonymt använda dig av en VPN kanal- Du synas då inte som användare utan är skyddad genom VPN tunneln.

VPN leverantören tar en avgift för sina tjänster. Anonine nedan tar t.ex. 40 kr i månaden och andra ligger ungefär i samma härad.

Det finns flera leverantörer av VPN uppkopplingar, en är anonine.se, en annan dold.se och förfarandet beskrivs påsidandär också flera andra svenska VPN kanals leverantörer återfinns.

Med en VPN uppkoppling får du även tillgång till andra TV bolag som TV4, TV3 etc, som ofta har spärrar mot utländska IP adresser.

Givetvis finns motsvarande möjligheter till VPN uppkoppling mot andra länder se t.ex. Strongvpn.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 26
Ort: Hyeres
#22013-02-16 12:33

Hej!

Visst är det intressant att kunna se även svensk TV här i Frankrike och även i andra länder om man är på resa. Vi har sedan några år tillbaka installerat en Slingbox, kopplad till en TV:s digitalbox i Stockholm. Slingboxen kostade cirka 1.750 kr på Teknikmagasinet och fungerar sedan dygnet runt året runt via internet utan någon extra månadsavgift. Här i Frankrike har vi en dator kopplad till stor TV-skärm och kan på detta sätt se samma TV-program som vi ser i Sverige.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl