Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


Fransk skatt på svensk pension

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexFranska myndighetskontakterFransk skatt på svensk pension

Posta Svar
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#12013-09-25 17:50

I början på september fick alla här i Frankrike sina slutliga skatte sedlar (avis d'impôts) och nästan alla fick därmed en chock - dvs beloppet blev större än väntat.
Detta beror i första hand på att man har sänkt gränserna för skatte skalorna och en större del av inkomsten har hamnat i de högre skalorna. Dessutom för många icke franska EU-pensionärer, som jag tex, blev chocken ännu större eftersom man felaktligen har blivit debiterad för de franska social avgifterna (prélèvements sociaux).
Alltså riktar sig denna information i första hand till svenska pensionärer som är skatt skyldiga här i Frankrike.

Som svensk atp-pensionär har man rätt att få ett S1 (tidigare E121) certifikat från Försäkringskassan (det är Försäkrings kassans utlands avdelning i Visby som sköter detta). Tack vara sin S1 certifikat kommer man in i det franska sjukförsäkringen och sina pensions inkomster från Sverige (och/eller andra EU-länder utom Frankrike) blir undan tagna från de franska social avgifterna vilket kan ha en avsevärd inverkan på skatte sedeln. Allt detta enligt EU Förordningen 2048.

I år blev jag debiterad nästa €6000,- i social avgifter - felaktligen alltså. Jag brukar skriver jag "S1" högst upp på första sidan på min deklaration samt bifogar en kopia av mitt S1 certifikat men det har inte räckt till denna gång.

Jag skickade genast in ett besvär (réclamation) till skatte kontoret som har utfärdade denna hemska skatte sedel. Vilket skatte kontor man tillhör jämt kontakt information framgår av skatte sedeln (sid 3 längst ner).

Härnedan följer texten som jag skrev i mitt besvär till skatte kontoret:

"Je suis citoyen britannique, retraité, résident en France depuis octobre 2010. Je n'ai aucun revenu en France et je n'en ai jamais eu.
J'ai un petit pension du Royaume Uni (UK) et mon pension principal viens de la Suède, basées de 8 ans de cotisations en UK et 39 ans en Suède. Mon pension principal venant de la Suède je suis titulaire d'un certificat E121/S1 suédois selon le régulation EEC 2048 Article 28. C'est à dire que mon sécurité sociale est prise en charge de la Suède.
En conséquence je souhait que mes pensions venant du UK et la Suède soient exonérées des prélèvements sociaux tout selon le régulation EEC 2048."

Det fungerade jätte bra. Efter ett par veckor fick jag besked om skattereduktion (avis de dégrèvement) och jag slapp helt att betala in dessa €6000,-!

I fortsättningen kommer jag att skriva in denna text i fältet för övriga upplysningar (renseignments complétaires) på mina deklarationer.

Jag hoppas att denna information kan bli av hjälp till andra. Har man blivit debiterad franska social avgifter på sin svensk pension i år, eller förra året, bör man genast lämna in besvär (réclamation). För 2012 års skatte sedel kan man lämna in besvär ända fram till 2013-12-31.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ruth Yashkuner
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-23
Antal Inlägg: 16
Ort: Nice
#22013-09-25 19:00

Jag är helt förvirrad och behöver därför en förklaring:

Med S1 certifikatet "kommer du in i den franska försäkringskassan". Jag antar att det betyder att du erhåller en Carte Vitale och du har en utgift varje månad för en Mutuelle försäkring. Hur kan du då åtnjuta svensk sjukvård som om du bodde i Sverige?

Är det inte så att om du får en svensk pension och är résident i Frankrike så betalar du skatt på den svenska pensionen till franska staten, dvs denna "skatt" består av Cotisation d'assurance maladie med en viss procent av pensionen och Contribution Sociale Génèralisée (CSG) sammanfattningsvis sociala utgifter.

Kanske det betyder att du aldrig har skrivit ut dig ifrån Sverige vilket verkar konstigt eftersom svenska skatteverket kräver att man skall skriva ut sig från Sverige om man bor mer än ett år utanför Sverige.

Betalar du svensk skatt eller fransk skatt på din pension?

Om du vill diskutera detta utanför forumet så är min e-mail adress: ruthyashkuner@gmail.com

Med vänliga hälsningar,

Ruth


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#32013-09-25 19:51

Hej Ruth,

Allt detta är reglerad i EU Förordningen 2048.

Jag skall försöka förklara lite med utgångspunkten att det gäller en EU medgborgare som är bosatt i ett annat EU land än sitt hemland.

Först och främst i sin franska deklaration måste man skilja mellan inkomstskatt (impôt sur les revenus) och sociala avgifter (prélèvements sociaux). Det senare är alltså INTE en skatt utan en avgift.

När det gäller inkomstskatten skall man betalar skatt i det landet där man har sitt skatterättsligt hemvist och inte i sitt hemland - i vissa fall måste man ändå deklarera i sitt hemland eller ett annat EU land där man har inkomster. Skatteavtalen EU-länderna emallan kan variera lite men avtalet mellan Frankrike är väldigt tydligt - antingen betalar man skatt i Frankrike eller i Sverige men inte i både. Så långt är det ganska enkelt.

Eftersom de social avgifterna inte är skatt gäller andra regler som huvudsakligen finns i EU Förordning 2048. Om man har arbetat i ett eller fler EU länder och har betalat in sociala avgifterna i dessa länder (i Sverige är de arbetsgivarna som betalar) har man i regel rätt till pension och sjukförsäkring i dessa länder. Om man som pensionär flyttar till ett annat EU land där man inte har arbetat och således saknar sådana rättigheter har man rätt att ansöka om ett S1 certifikat i det land där man har störst pension (detta enligt EU Förordningen 2048 Artikel 28.3). I samband med detta får man i regel ett certifikat om rätt till sjukvård i det landet även när man är bosatt i ett annat land.

I mitt fall tex, jag är engelsman men jag arbetade bara 8 år hemma i England och 39 år i Sverige. Således har jag min huvudsakliga pension från Svergie och jag har rätt till sjukvård i Sverige. (Under flera år var jag avdelnigschef med underställd personal. Jag mins väl det årliga budgetarbete och således vet jag att mina Svenska arbetsgivare har betalt rejält bra för mig under mina år i Sverige.) Således är jag svensk pensionär enligt EU Förordningen 2048 Artikel 28.3.

Har man sitt S1 certifikat kan man ansöka om det franska Carte Vitale och få ett franskt 'numéro de sécurité sociale' och således får man sitt sjukvård här i Frankrike. Men det är det svenska Föräkringskassan som betalar och det är just därför att svenska pensionsinkomster inte skall belastas med sociala avgifter (prélèvements sociaux).

Givetvis kan man åker hem till Sverige för sjukvård om man vill eller man behöver vistas på sjukhus en längre tid och inte kan franska.

Jag hoppas att denna förklaring hjälper tiil.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ruth Yashkuner
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-23
Antal Inlägg: 16
Ort: Nice
#42013-09-25 21:22

Hej Alan!

​Tack för dina utmärkta förklaringar.

Frågan är nu vad som gäller mitt fall. Jag har arbetat i Sverige 22 år och 12 år i Frankrike med pensionsbaserad inkomst. Enligt mina uträkningar så verkar den största pensionen komma ifrån Frankrike. Jag har inte fått besked än eftersom jag nyss har skickat iväg ansökningarna. Om jag har tolkat dig rätt kan jag inte ansöka S1 certifikat i Sverige om jag nu bosätter mig som pensionär i Frankrike eftersom min franska pension är större än den svenska även om jag har arbetat längre tid i Sverige. Jag är svensk medborgare.

Vore tacksam för svar

Hälsningar,

Ruth


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#52013-09-25 22:54

Hej Ruth,

Jag är benägen tro att Dina 22 års arbete i Sverige skulle väga tyngre än de 12 i Frankrike.

I vilket fall som helst bör Du ansöka om ett S1/E121 certifikat i Sverige. Jag antar att Du redan har Din Carte Vitale men det kan vara en extra tryghet att även ha ett intyg från Försäkringskassan.

Med stöd av ett S1 intyg kommer Du att få begära att Din svensk pension undantas från de franska socialavgifterna. Om Du handlar sabbt kan Du eventuellt få skattebäring för i år och förra året!

Ta kontakt med Försäkringskassan, Visby (tel. 0046 771524524 och be om att de skickar en ansökningsblankett för S1/E121 (denna blankett finns inte tillgängligt på deras websidor).

Lycka till,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ruth Yashkuner
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-23
Antal Inlägg: 16
Ort: Nice
#62013-09-25 22:59

Hej Alan!

​Jag har inte begärt utflyttning än, mest för jag inte vet i vilken ordning man går. Tack för telefonnumret. Jag kontaktar dem imorgon.

Tack ännu en gång.

Hälsningar

Ruth


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#72013-09-25 23:05

Hej Ruth,

Det bästa är att börja med S1 intyget och sedan gör utlandsflyttanmälan hos skatteverket. Skatteverket kommer att be Dig om ett intyg om skatterättsligt hemvist (de har en särskild flerspråkig blankett för detta) som skall skrivas under av franska skattemyndigheten.

Du får gärna kontakta mig direkt om Du vill ha hjälp med detta alan.howlette@sfr.fr

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ruth Yashkuner
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-23
Antal Inlägg: 16
Ort: Nice
#82013-09-26 08:29

Hej Alan,

Din förmåga att förstå det större sammanhanget är en välsignelse. Jag har upptäckt att myndigheternas tjänstemän lever var och en i sin lilla bubbla och därmed inte kan förklara sammanhanget trots att jag har försökt ställa frågan i vilken ordning jag begär utflyttning från Sverige till Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan. Det var en tjänsteman på Försäkringskassan som förklarade att S1 certifikatets syfte var att befria mig från skatteplikt i Sverige. Han blandade alltså ihop avgift och skatt vilket gjorde mig väldigt förvirrad. Jag meddelar vidare mina erfarenheter, så kanske vi tillsammans kan hjälpa andra genom den här snårskogen.

Med vänlig hälsning,

Ruth


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 25
Ort: Hyeres
#92013-09-26 17:22

Hej Alan och Ruth!

Alans förklaringar är helt korrekta. Jag råkade själv ut för samma sak i år, liksom väldigt många av oss pensionärer här nere. Tyvärr finns det nog också en hel del som inte upptäckt att de tvingats betala för mycket. När jag talade med Försäkringskassan i Visby förklarade handläggaren att de blivit nerringda i höst av folk som ville ha kopior av E121 eller S1 som det nu heter. Handläggaren förklarade också att detta dokument egentligen är till för kommunikation mellan myndigheter i olika länder men att det sedan tydligen brister i kommunikationen mellan franska skatteverket och franska CPAM. En viktig förklaring till problemen just i år är att de sociala kostnaderna nu debiteras samtidigt med skatten och inte som tidigare vid olika tillfällen. Detta var förklaringen hos skattemyndigheten i Hyères, som direkt efter att de fått kopia av intyget drog av socialavgifterna.

Nils Ingvar Lundin


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Eide
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2010-12-02
Antal Inlägg: 3
Ort: Frejus
#102013-09-26 20:27

Hej Alan,

Jag är mycket tacksam för ditt inlägg. Tyvärr är min kunskap i franska mycket knapphändig och skulle därför vara mycket tacksam för din hjälp att utforma ett brev som som många medlemmar skulle kunna använda, dvs en smärre justering av :

"Je suis citoyen britannique, retraité, résident en France depuis octobre 2010. Je n'ai aucun revenu en France et je n'en ai jamais eu.
J'ai un petit pension du Royaume Uni (UK) et mon pension principal viens de la Suède, basées de 8 ans de cotisations en UK et 39 ans en Suède. Mon pension principal venant de la Suède je suis titulaire d'un certificat E121/S1 suédois selon le régulation EEC 2048 Article 28. C'est à dire que mon sécurité sociale est prise en charge de la Suède.
En conséquence je souhait que mes pensions venant du UK et la Suède soient exonérées des prélèvements sociaux tout selon le régulation EEC 2048."

Med tack på förhand

Eide Segerbäck


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ruth Yashkuner
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-23
Antal Inlägg: 16
Ort: Nice
#112013-09-26 20:34

Det här blir bara bättre och bättre allteftersom fler deltagare bidrar med sina erfarenheter. Det vore intressant att nu rita upp en processkarta och förklara för alla berörda vad som händer i alla steg mellan de olika myndigheterna, dvs vilken myndighet gör vad och vilken information som bör överföras till nästa myndighet.

Låt mig förstå vad som händer när Du (emigranten) har erövrat Carte Vitale eftersedan S1 certifikatet har blivit kommunicerat till CPAM antingen av Dig eller Försäkringskassan (oklart). Anta att Du har en sådan otur att Du måste besöka en läkare. Vad händer då från det administrativa perspektivet från det att läkaren knackar in informationen i ett dåligt designat datorsystem tills Försäkringskassan har betalat för ditt läkarbesök. Detta skulle jag vilja beskriva som den operativa nivån.

På den strategiska nivån ska CPAM och Hôtel des Impôts kommunicera och de verkar till och med ha ett kommunikationsdokument. Men de båda myndigheterna har ju helt olika motiv, så vad hjälper det dokumentet. Om CPAM får in pengarna från Försäkringskassan så är allt lugnt för deras del. Vad har CPAM då för motivation att meddela Les Impots. De har ju gjort sitt et tant pis quand ca ne s'arrange pas pour les autres. De stackars tjänstemännen på Hôtel des Impôts har som målsättning att driva in så mycket pengar som möjligt, så varför inte försöka håva in så mycket som möjligt så att det finns pengar till lönerna. Om det är någon emigrant som upptäcker tilltaget så är de tydligen beredda att krypa till korset. Detta skulle jag vilja kalla ett systemfel. Så för att avhjälpa detta systemfel så har Alan funnit metoden, dvs bifoga en text som förhoppningsvis gör att det blir rättning i leden.

Tro mig, dessa systemfel finns överallt och även i Sverige, så det gäller att kämpa på.

Jag befinner mig alldeles i början. När jag ringde Försäkringskassan så kom jag inte längre än till kundservice som antecknade mitt ärende med löfte om att utlandsavdelningen skulle kontakta mig. Så nu vet jag att det gäller att ligga på. Varför skulle de vara motiverade att kontakta mig. De har ju fullt upp med alla andra som sysselsätter dem.

Ha en bra kväll. Fortsättning följer.

Med vänlig hälsning,

Ruth


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#122013-09-27 15:49

Hej Eide,

Det är tydligen väldigt många som har fått problem med de franska sociala avgifterna i år, jag har varit i kontakt med såväl engelsmän som svenskar angående detta.
Härnedan följer en förenklad reklamationstext anpassad för en svensk medborgare med atp-pension. Den finns både på franska och svenska. Tänk på att jag är engelsman - varken svenska eller franska är mitt modersmål. Om någon känner sig manad att bättre på dessa texter (stavning, grammatik osv) får de mycket gärna göra det.

"Je suis citoyen suèdois, retraité, résident en France depuis <månad år>. Je n'ai aucun revenu en France et je n'en ai jamais eu.
Mon pension principal viens de la Suède, basées de <nn>* ans de cotisations en en Suède. Ainsi suis je titulaire d'un certificat E121/S1 suédois selon le régulation EEC 2048 Article 28. C'est à dire que mon sécurité sociale est prise en charge de la Suède.
En conséquence je souhait que mes pensions venant de la Suède soient exonérées des prélèvements sociaux tout selon le régulation EEC 2048."

"Jag är svensk medborgare, pensionär, resident i Frankrike sedan <månad år>. Jag har ingen inkomst i Frankrike och har aldrig haft sådana. Min huvudsakliga pension kommer från Sverige, baserad på <nn>* års arbete i Sverige. Föjldaktligen har jag beviljats ett svenskt S1/E121 certifikat enligt EU Förordningen 2048 Artikel 28 vilket innebär att jag omfattas alltjämt av den svenska sjukförsäkringen.
Därför önskar jag att min svensk pension undantas från de franska sociala avgifterna"

* Antalet år som ens pension beräknas på anges på pensionsbeskedet från Pensionsmyndigheten.

Observera att:

1. För att beviljas ett S1 certifikat i Sverige skall man först ha beviljats atp-pension av Pensionsmyndigheten.

2. Om man även har pensioner från andra EU länder förutsätter EU Förordningen 2048 att det är det land där man har arbetat mest som tillhandahålla S1 certifikatet.

Med stöd av S1 certifikatet kan man begära i sin franska deklaration att samtliga utländska pensioner undantas från 'prélèvements sociaux'. Samtliga andra typer av inkomster belastas med 'prélèvements sociaux'

Du bör noggrant kontrollera Din 'Avis d'Impôts'. Beräkningen av Prélèvements sociaux finns på sidan 3.
Om Du ser att Din svenska pension finns med i beräkningen (den är väldigt detaljerad) så bör Du genast lämna in en 'réclamation' till Ditt skattekontor. Det kan Du göra on-line eller med ett enkelt e-post. Fram tom sista december i år kan Du även reklamera mot förra årets 'Avis d'Impôts'.

Jag hoppas att detta kan bli till hhjälp för Dig.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#132013-10-01 17:07

Hej Ruth,

Om F-kassan inte ännu har skickat blanketten så ring dem och begär blanketten hemsänt till Dig - och fortsätt ringa tills de gör det.

Tänk på att Du måste först ta ut atp-pensionen innan Du kan ansöka om S1 certifikatet. Enligt EU Förordningen 2048 skall man ansöka om pensionen i det land där man är bosatt - inte i det landet som ger pensionen. I Frankrike är det vanligtvis CARSAT som man vänder sig till men det kan vara rätt så komplicerat. Har man inte redan sitt franska personnr.(numéro de sécurité sociale) är det helt omöjligt (som i mitt fall).
I vilket fall som helst, enligt min åsikt, svenska medborgare bör ansöka direkt hos Pensionsmyndigheten i Sverige.
Givetvis bör man har fattat sitt beslut om bosättningsland - i detta sammanhang, antingen Frankrike eller Sverige (alltså den ena eller den andra). Om man har bostad i Frankrike och bor mestadels här men är fortfarande skriven i Sverige riskerar man att bli krävd på skatt på hela inkomsten i bägge länder!!!

Det grundläggande schema för en svensk medborgare bosatt i Frankrike (det kan finnas flera individuella variationer) är som nedan:

1. Ansök om atp-pensionen hos Pensionsmyndighetens utlandsavd. (tel.0046 498 200700). De kommer att skicka ett särskilt blankett för utlands bosatta.

2. När man har fått sin atp-pension kan man ansöka om ett S1 certifikat hos Försäkringskassans utlandsavd. (tel. 0046 771524524 ).

3. Samtidigt kan man ansöka om eventuella avtalspensioner om man har intjänat även dessa, tex hos Alecta.

4. När man har fått sitt S1 certifikat besöker man närmaste CPAM. Om man inte redan har sitt 'Carte Vitale' ansöka man om det - förutom själv kortet tilldelas man ett franskt personnr (numéro de sécurité sociale). Om man redan har ett 'Carte Vitale' bör man ändå besöka CPAM för att registrera sitt S1 certifikat. S1 finns i två ex. CPAM skall skriva på och stämpla bägge men bara behålla ett. Den andra behåller man själv.

5. Om man inte redan har gjort det tidigare gör man en utlands flyttanmälan hos skateverket i Sverige (information om detta finns på skatteverkets hemsidor).

6. Man ber skatteverket (det svenska) om ett blankett för 'Intyg om skatterättsligt hemvist' - den är flerspråkig och således behövs ingen översättning. Den fyller man i och sedan besöker sitt skattekontor här i Frankrike för att be dem skriva under och stämpla. Gör, och behåll, en kopia och skicka originalet till Skatteverkets inläsningscentral i Malmö (alla blanketter och skrivelse skall skickas till inläsnings central i Malmö, skatteverket är ju helt datoriserat) det kommer då automatiskt att hamna hos rätt tjänsteman.

7. Ansök om SINK hos svenska skatteverket. För det finns ett särskilt blankett som man laddar ner från deras websidor. Det är väldigt svårt för en svensk medborgare att beviljas SINK men om man få det kommer skatteverket att meddela de berörda pensionsutbetalare att de inte skall dra preliminär skatt på pensionen. Om man inte beviljas SINK gör man i stället en ansökan om jämkning och ber om sk 'fribeslut' dvs man ange vilka pensionsutbetalare man har och ber skatteverket om beslut att de inte skall dra preliminär skatt på pensionen. Sedan gör man samma jämkning varje år. Om man inte har SINK får man deklarera i Sverige och man upprepa begäran om 'fribeslut' - alltså skall ingen skatt betalas i Sverige (allt enligt skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike). Om man måste ansöka om jämkning så bör man skicka den första tillsammans med sitt Intyg om skatterättsligt hemvist.

8. När man fyller i sin franska deklaration skall man ange att man har ett S1 certifikat och be att sin svenska (och eventuella andra utländska) pensioner undantas från det sociala avgifterna (prélèvements sociaux). Jag har skrivit en fungerande text på franska i en av mina tidigare inlägg.

Som sagt, det här är grundscheman men det kan förekomma olika varitioner beroende var och ens individuel situation. Jag hoppas att detta kan bli till hjälp för Dig Ruth, och även för andra
Hälsningar,
Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
annastj
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-09-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Vendée
#142015-02-28 17:36

Denna tråd har nu fått några år på nacken, men förhoppningsvis läses den av någon kunnig i alla fall.

I Alans inlägg här ovanför, punkt 7, talas nämligen om SINK på pensionen. Själv är jag bosatt i Frankrike sedan ett och ett halvt år tillbaka utan band till Sverige. Efter att ha snurrat runt på nätet och stött på råd från skatterådgivare, som rekommenderar flytt till Frankrike, har jag nu blivit osäker. Jag har för närvarande SINK, 20%. Men betalar jag rätt skatt? Några exempel på olika anvisningar:

« ...Sverige avsäger sig beskattningsanspråket vad gäller pensioner som betalas ut till personer med hemvist i Frankrike. Ett undantag utgörs emellertid av tjänstepension för personer som har arbetat i den offentliga sektorn. Såväl den allmänna pensionen, som eventuell pensionsförsäkring, beskattas dock endast i Frankrike, även för tidigare offentliganställda. »

Statlig pension (allmän pension och ATP) beskattas enbart i Frankrike för den som bosatt sig där”

« Frankrike är däremot speciellt på ett sätt. Flyttar du till Frankrike skattar du för hela pensionen i Frankrike, ingen SINK alltså. Dock gäller detta inte för tjänstepension från offentlig anställning. Den statliga pensionen och dina privata pensionsförsäkringar beskattas alltså i Frankrike »

Jag har en allmän pension från Pensionsmyndigheten och en tjänstepension från Lidingö Stad, båda från offentlig tjänst. Men enligt de olika rådgivarna skall alltså den allmänna pensionen beskattas i Frankrike och bara tjänstepensionen i Sverige.

När jag frågade Skatteverket via mail förra året instämde de i ett svarsmail. När jag inkommit med ett sk hemvistintyg för skatterättslig hemvist skulle de också skicka mig ett sk 0-besked.

Inför årets deklaration bifogade jag intyget i ett mail med en förhoppning om att jag uppfattat allt rätt. Men nu fick jag svaret att båda pensionerna skulle beskattas i Sverige. Dvs som jag gör nu.

Med tanke på Skatteverkets dubbla budskap och de annorlunda anvisningarna på nätet undrar jag om någon har kunskap eller erfarenhet om hur det egentligen förhåller sig.

Eftersom de brukar råda förvirring kring begrepper tjänstepension meddelar jag att jag har använt mig av samma terminologi som minpension.se, som delar upp pensionen i tre delar - allmän pension, tjänstepension och privat pension.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#152015-02-28 18:27

Hej Annastj,

Skattefrågan är nog svårare för offenliga tjänstemän (såväl statliga som kommunala).

Såsom jag har förstått skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike skall svenskar bosatta i Frankrike endast betala skatt i Frankrike. Dock pensioner som grundar sig på offentlig tjänst skall ändå beskattas i Sverige - har man beviljats SINK blir det 20%.

En privat pension är dock inte skattepliktigt i Sverige utan endast i Frankrike. Emellertid, de svenska sk pensionsförsäkringar är egentligen livförsäkringar och pensionen därav är att betraktas som annuitet i Frankrike. Under förutsättningen att pensionsförsäkringen var tecknad minst sju år innan deklarationen görs i Frankrike är den helt skattebefriad enligt de Franska reglerna - det behöver inte ens tas upp i deklarationen.

Pensioner som beskattas i Sverige skall ändå tas upp i den franska deklarationen - fast på en särskild plats för inkomster beskattad i annat land. På så vis får man avdrag för skatten som är betald i Sverige vilket normalt skall ge noll skatt i Frankrike på dessa pensioner.

Under förutsättningen att Du har ett S1-certifikat från För skall Du inte betala de sk sociala avgifterna i Frankrike

Jag hoppas att detta blir till hjälp för Dig.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
annastj
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-09-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Vendée
#162015-03-01 12:16

Tack Alan för ett snabbt och informativt svar!

Allt är klart betr Försäkringskassan i Frankrike och Sverige, och jag har ett «Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige», utfärdat av Fk i Sverige. Det var det Du syftade på?

Jag har tidigare inte funderat över beskattningen härnere, utan varit helt nöjd med min SINK 20%. Det var när jag upptäckte att olika skatterådgivare/-experter gjorde skillnad på allmän pension och tjänstepension, som jag blev fundersam. Dvs det skrevs att endast statliga tjänstepensioner skall beskattas i Sverige. Allmänna pensioner, statliga som privata, däremot i Frankrike. I synnerhet som Skatteverket instämde. Iaf inledningsvis. Jag har bott i Frankrike i flera omgångar under mitt liv, och har inte flyttat hit av skatteskäl. Samtidigt vill man ju inte betala för mycket........Däremot kan man förstås önska att rådgivare och experter, som talar om den gynnsamma skatten för svenska pensionärer i Frankrike, även informerar om att gynnsamheten inte gäller tidigare offentliganställda. Vi är rätt många.

Annars – varför gör man skillnad på statliga och privata pensioner skattemässigt? Vet Alan?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
annastj
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-09-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Vendée
#172015-03-01 12:18

P.S. Mina inlägg ser helt korrekta ut innan publicering, men ter sig egendomliga i publicerat skick......


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 25
Ort: Hyeres
#182015-03-01 12:48

Alan,

det är tyvärr inte så enkelt att de flesta svenska pensionsförsäkringar är helt skattefria i Frankrike. Skattefria är enbart de kapitalförsäkringar som är helt privat inbetalda och utan koppling till tidigare yrkesverksamhet (se utslaget från Marseille för något år sedan). En tjänstepension blir inte heller skattefri bara för att man ändrar utbetalningstiden från livstid till fem eller tio år, oavsett hur många år som gått sedan den tecknades i Sverige. Om man inte tar upp en sådan pension i deklarationen är det stor risk för skattetillägg. Mitt råd till Anna och andra är att kontakta en skattejurist (se Rivieraklubbens matrikel) för att vara helt säker och undvika problem.

Ludde


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
annastj
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-09-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Vendée
#192015-03-02 16:51

Jag kavlade upp ärmarna och skrev till Skatteverket ytterligare en gång ang beskattning av pensioner....

Det är tydligt att svaren skiftar med mottagaren av mailen på Skatteverket servicejour. Detta svar stämmer dock bäst överens med de råd och anvisningar som ges av olika skatterådgivare/-experter på nätet. Så här lyder det:

Under förutsättning att du endast har svenskt medborgarskap så gäller följande:

Allmän pension beskattas endast i bosättningslandet (artikel 21 p.1)

Statlig/komunal tjänstepension endast i Sverige (art. 19 p.2, om endast svenskt medborgarskap)

Privat intjänad tjänstepension endast i bosättningslandet (art. 18 & 21 p.1)

Privat pensionsförsäkring endast i bosättningslandet (art. 21 p.1)

Mvh/Anna


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Constantin
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-02-13
Antal Inlägg: 28
Ort: Nice
#202015-03-19 07:56

Betr Alan inlägg Nr 15 från 2015.02.28

Du skrev "under förutsättning att du har S1 certifikat från Förs Kassa, skall du inte betala de s.k sociala avgifter i Frankrike "

Min fråga : är detta generellt ?

Kan det gälla kapital inkomst såsom aktieutdelning eller återbäring på livförsäkring ? Eller gäller inte detta ENDAST för den svenska pensionen som skall deklareras och beskattas i Frankrike !

Tack för klargörande

Constantin


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#212015-03-21 17:45

Såsom jag uppfattar reglerna här i Frankrike gäller följande.

Om man är ansluten till den franska sjukförsäkringen i kraft av ett S1-certifikat från ett annat EU-land, tex Sverige, innebär detta att det är det lands sjukförsäkringen som betalar kostnaderna. Således är man inte en belastning på det franska sjukförsäkringen, vilket borde medför total befrielse från de franska sk prélèvements sociaux (socialavgifterna). Tyvärr är det inte riktigt så utan vissa typer av kapitalinkomster samt inkomster som uppstår i Frankrike belastas med dessa avgifter.

Pensioner och/eller inkomst av tjänst som uppstår i andra länder tex Sverige belastas däremot inte. Får man återbäring från privat livförsäkring som tecknats för mer än sju år sedan skall det inte tas upp i deklarationen.

Jag har skrivit till skattekontoret i Montpellier för att begära mer utförlig information om beskattning/skattebefrielse för svenska livförsäkringar - dvs privat pensions- och kapitalförsäkringar, individuel ITPK pension mm. Efter 8 veckor har de ännu inte svarat - jag återkommer när de har svarat.

Med om att detta blir till hjälp,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#222015-04-03 10:55

~~Apropå Luddes inlägg,

Marseille-domstolen hade i sin dom nov. 2012 ingen anledning att uttala sig om fall där premierna inbetalts av arbetsgivaren. Det gjorde däremot förvaltningsdomstolen i Toulon i november och december 2014 i tre snarlika domar angående utbetalningar från bl a Skandia och Nordea. Liksom för övrigt TA i Nice tidigare gjort.

För övrigt fastslogs i den första av nämnda Toulon-domar (efter presentation av giltigt E121-kort) att skatteadministrationen i Var inte haft rätt att debitera 15,5 % socialskatt på kapitalvinsten.

Etablerad jurispraxis, alltså.

Olov


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
bengan
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2015-04-09
Antal Inlägg: 7
Ort: Perpignan
#232015-04-27 19:12

Läser med behållning det som skrivs. Dessutom imponerad av alla som engagerat försöker följa de franska reglerna.

Något som dock förvillar är förklaringen av vad som är pensionsförsäkring och kapitalförsäkring.

Pensionsförsäkring är sådan försäkring som varit/är avdragsgill hos den som betalar premien. Varför utbetalningen skall beskattas hos den som lyfter pensionen. I Frankrike görs skillnad på pension som betalats av arbetsgivare och sådan pension som betalats av privatperson. Av arbetsgivaren betald pension torde alltid bli föremål för beskattning. Privat betald pensionsförsäkring (avdragsgill i den svenska självdeklarationen) och med temporär utbetalningstid tycks där emot vara skattefri i Frankrike, enligt domstolsbeslut.

Kapitalförsäkring är sådan försäkring som betalas med beskattade medel. Således inkomstskattefri vid s k återköp för den som betalat premierna. D v s när man plockar ut pengarna. Har där emot kapitalförsäkringen betalats av ett företag, som säkerhet för ett pensionslöfte till en anställd kommer den anställde att beskattas för den utbetalda pensionen. Som för lön, eftersom det är företaget/arbetsgivaren som betalar.

På senare tid har det tillkommit depåer för kapitalförvaltning som är 'inslagna' i pensions- eller kapital-försäkringsbeskattade försäkringar. Det är ett särskilt kapitel. Om än inte mindre intressant . . .

Att Frankrike kan ha olika syn på dessa försäkringsformer än den som råder i Sverige kan vi utgå ifrån.

Tipset blir därför som i så många andra inlägg. Kontakta en fransk skattejurist.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#242015-04-27 20:06

Hej bengan,

Fråga 1: Ur fransk fiskal synvinkel, vad är skillnaden på utbetalningar från svensk s k pensionsförsäkring och dito kapitalförsäkring? Själv tror jag den är = NOLL.

Fråga 2: Skulle det finnas franskt domstolsbeslut som grundat skattebefrielse på att tidsbegränsade utbetalningar från privat betalld pensionsförsäkring. Själv har jag trots omfattande efterforskningar - efter att trots ansträngningar från min franska skattejurists sida ha torskat med precis en sådan Skandia-försäkring i tribunalen - funnit NOLL stycken.

Inför appellationen dök lyckligtvis effektivare motiveringar upp, vilka för övrigt bevisligen också fungerar på flertalet försäkringar med arbetsgivarinbetalda försäkringar, (inkl s k 10-taggare). Alltså NOLL-taxa, inkl socialavgiften.

Men om du bengan eller någan annan känner till en sådan "rentes temnporaires-dom", som du talar om, vore jag tacksam för att få uppgift om dess identitet.

Olov


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
bengan
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2015-04-09
Antal Inlägg: 7
Ort: Perpignan
#252015-04-27 21:38

Hej igen,

Helt kort; Eftersom pensionsförsäkrings-skatteklassade pengar normalt är finansierade FÖRE skatt så blir de generellt beskattade vid utbetalning. Kapitalförsäkrings-skatteklassade tillgångar är betalda EFTER skatt, och är således skattefria vid uttag. För såvitt det är inbetalaren som lyfter kapitalet, - ungefär som för ett bankkonto. Är inbetalaren ett företag, som gör utbetalning som pension till en f d anställd, blir beskattningen som för lön. Pension är ju inget annat än uppskjuten lön.

En domstol i Marseille tog i slutet på 2012 beslut om hur vissa privat betalda pensionsförsäkringar skall beskattas.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#262015-04-28 10:21

Finessen är att svenska P-försäkringar blir jämförbara med K-försäkringar från beskattningssynpunkt när utbetalningsmottagaren skriver sig i ett annat land. Denna intressanta slutsats kan man dra av flera franska tribunaldomar och även.nämnda Marseille dom, som har Suprème Cour-status.

Olov


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#272016-05-02 12:03

hej Alan

Vihar råkat ut för liknande bekymmer som dig o flera andra. Min fru är fransk medborgare men har jobbat i Sverige i 40 år.Hon har pension från Sverige o 100 e tror jag från Frankrike. Nu vill man att hon skall betala 7% för sociala förmåner vilket blir 100e per månad vilket är en hel del för ossö. Dessutom vill man ha reoktrivt från 2012 vilket blir ytterligare 3500 e eller så.

Jag har rätt till vårdförmåner i Sverige men inte min fru. Jag ser på blanketten E 121 punkt 5.2 att det står# prsonen under punkt 2 och hans familjemedlemmer har rätt till vårdförmånder från sjukförsäkring från 16.9.1999 men jag tror inte det finns något sådant intyg E 121 utfärdat för min fru.

Vad tror du? Finns det en chans att vi kan bli av med den här avgiften? Måste Sverige sända oss något intyg? Eller är det faktum att hon är fransk medborgare o har jobbat ett par år i Frankrike med en pension på 150 e härifrån tillräclkligt för att Sveirige inte mer vill betala för henne? Vi har haft carte vitale etc sen vikom. Det som avgjorde att jag inte behöver betala var at jag har ett kodnummer 70 tror jag på intyget från sjukkassan men Marcelle har ett annant nummer som gör att man vill att hon skalal betala denna avgift. Detta är första gången man kräver oss på denna avgiften.

TAcksam för diin åsikt Rolf Waern rolf.waern@orange.fr


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#282017-09-21 09:30

Jag återkommer igen med det här bekymret med avgaift för sjukvård i Frankrike. Vi har överklagat beslutate att betala närme 7% för la secu men förvaltningsrätten i Sthlm vägrar E121 intyget trots 40 års bosättning i Sverige o gift med svensk medborgare sen över 50 år. Man anser att min fru är försäkrad för vårdfömåner i Frankrike genom sin bosättning o den lilla pensionen på 150 e,därför kan inte inteyget utfärdas. Man aäger att" det medlemsland som är behörig medlemsstat utfärdar ett intyg som personen sedan regtistrerar för att få vård i sitt bosättnngsmedlmasland, föräskringskassans vägledning 2001:10. De säger även att: enligt artikel 2 i Europaparlametes förodning 883/2004 gäller at en person som erhåller pension eller flera pensiner enligt lagstiftningen i två eller flera medlemsstater varav en är den stat där denne är bosttt och som har rätt till vårdförmånder i denna medlmesstat skall med sina familjemedlemmar erhålla sådana vårdförmåner pågekostnad av institutionen på bostätningsorten. Man anser då att min fru tillper personkretsen som amfatas av artiekl 22 i förordnigneEG 883/2004 och berättigad till vårdfförmånder i bosättnngslandet enligt lagstiftningen i den medlmesstat där honär bosatt.Det faktum att M Waern har jobbat i Sverige i 40år och är gift med en svensk medborgare i över 50 år ändrar inte bedömngen/tt beslutet att inte utfärda intyg E 21/ är riktigt

Detta är tycker vifortfrande är fel beslut, 100 i månaden för la secu är mycket pengar för oss o det kanendast ha att göra med att Marcelle är fransk medborgare, att hon har pensionfrån båda länderna anses oviktigt. Dinns det några svenska som har jbbat i Frankrike o i Sverige o som har E 121 intyget ?? Jaghar själv jobat enkort tid iFrankrike o har några kronor i pensionmen ! E 121 intyget har jag ju fått,! Men inte min fru som nu får betala varje månad, helt orättvis. Vi kan överklaga 1 gng till o det skall vi göra. Någon som har något tips om hur man kan smita ifrån den här orättvisa avgiften??


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#292017-09-21 12:06

Sjukkassans i Sverige argument är : det framgår av utredningen att M Waern är försökrad för vårdförmnder i Frankrike genom sin bosättning och uppbärande av fansk pension/ 150e/ Det medför at det inte är möjligt för sverige att utfärda intyg Ek 121 till henne" Den försäkringen med carte vitale etcf fick vi när vi flyttade hit 1999 men först för två år sen krävde man min fru Marcelle på betalning för sociala utgifter för sjukkassan här och som jag sagt vägrar men på alla nivåer E 121 certifikatet vilket gör att vi nu hela tiden debiteras denna kostnad, kanske Alan har nya ideer?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#302017-09-21 13:40

Tyvärr, enligt min erfarenhet är Försäkringskassan stenhård på denna fråga och gör allt för att slippa utfärda S1-certifikatet.

Problemet för Dig och Din fru , som jag förstår saken, är framförallt att hon är fransk medborgare och således bosatt i sitt hemalnd.

EU förordningen, At 28 gäller EU medborgare bosatt i annat EU-land än sitt hemland.

Men försök ändå överklaga Försäkringskassans beslut med anledning av att Din fru har sitt huvudpension från Sverige och Art. 28 fastställa att det är landet där man har sitt huvudpension som skall stå för sjukförsäkringen.

Man kan ju alltid försöka!

Soliga hälsningar från Montpellier,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#312017-09-21 18:16

Hej igen Alan, ja inte lätt det här bekymret, vore intressant höra om det finns någon annan fransman som jobbat i Sverige o Frankrike som är fransk medborgare o nu bosatt igen i Frankrike som har samma bekymmer som vi har, borde ju finnas någon nånstans? Men tack för tips du ger, skriver väl igen så får man se om det blir någon ändring mendet är väl tveksam. Även vi har haft sol o 23+ idag men det är kyligt på morgonen nu, det går ju mot hösten med snabba steg. Tack igen Alan för alla tips Rolf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#322017-09-28 11:36

En fråga igen till Alan som kan det mesta: Du känner ju till mitt problem med min frus avgifter för secu i Frankrike, skall överklaga en sista gång men undrar vad du anser om Europadomstolen eller något i den vägen? Någon som helst vits sända en rad o fråga vad de anser om den här orättvisa avgiften för min fru.Meningslöst eller inget de bryr sig om tror du? Rolf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#332017-09-28 13:41

Jag tror att tjänstemännen på Försäkringskassan kan reglerna rätt så bra. Om de står på sin vägran att utfärda S1-certifikat för Din fru finns det troligen inga större förhoppningar för att gå vidare med saken. Tyvärr!

Kanske har någon annan mer erfarenhet av sådana situationer?

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#342017-09-29 11:53

jo, det tror jag nog också,det är bara det att det är så förbaskat orättvist att man har svårt acceptera det här beslutet! Det är ingen annan som reagerat så om det finns någon i samma situation läser de inte forumet.Tack i´gen för alla tips Alan, je te suhaite une tres bonne journee!! Amicalement Rolf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#352017-10-06 16:09

Hej, Jag har läst era inlägg och är i en liknande situation. Jag flyttade hit för gott i maj 2016. Hade då hört att jag skulle kunna få sjukvård även i Sverige viktigt för mig som har en synskada. Jag är svensk medborgare och har arbetarhelgdagens livet i Sverige och nu flyttat hit som pensionär. MEN i unga år arbetade jag en kort tid i Frankrike, vilket ger mig en liten fransk pension Totalt SEK 6400 per år. Detta gör att jag hamnar i samma situation som din hustru Rolf. Det verkar inte ha ngn betydelse om man har svenskt eller franskt medborgarskap. Försäkringskassan är stenhård och säger att det är ingen ide att överklaga. Jag har ännu inte från CPAM eller franska Skatteverket och vet inte vilken summa jag ska betala. Detta kom som en överraskning.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#362017-10-06 18:03

Hej Carola, efter at ha läst Ditt inlägg kände jag mig manad att läsa om EU förordningen 1408 - i synnerhet Art. 28 som reglerar rätten till ett S1 certifikat.

Tyvärr! Art. 28 inleds med följande text

"Rätt till pensioner enligt lagstiftningen i en eller flera stater i fall då rätt till förmåner saknas i bosättningslandet"

dvs eftersom Du har rätt till pension i Frankrike (dvs bosättningslandet) har Du inte rätt till S1 certifikat och således måste Du betala de sk sociala avgifterna på hela Din inkomst - oavsett var den kommer ifrån.

Du bör ansöka om den sk 'carte vitale' hos närmaste CPAM kontor. Det kosta ju inget at ansluta sig till CPAM men Du bör ju också teckna ett sk 'mutuelle' eftersom CPAM täcker inte allt - i synnerhet inte kostnad för sjukhusvistelse.

Om Du hade bosatt Dig i ett annat EU land -t.ex. Spanien eller Italien - skulle Du har rätt till ett S1 certifikat från Sverige och Du skulle ha fortsatt tillhört Försäkringskassan.

Det är tråkigt att reglerna kan slå så orättvist till men det finns inget att göra - annat än att återskriva Dig i Sverige och deklarera bostaden i Frankrike som semesterbostad.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#372017-10-06 18:28

ja, en otrevlig o orättvis situation för Carola o oss, rätt till sjukvård i bosättningslandet mot betalning fär man tillägga. Vi fick ju first betala en viss summa i förseningsavgift eller vad det skall kallas, 1000 e eller så sedan nu 100 e i månaden för la secu. Vihar överklagat för andra gången o tillagt det Alan säger om att det landet där man får mest pension från skall betala sjukavgiften o det är ju Sverge. Vi får se vad de säger denna gången. Bety får nu kortet för vård utomlands från Frankrike, jag får mitt från Sverige så man sparkar mer eller mindre ut min fru från Sverige i alla avseenden kan man säga trots alla åren med jobb i Sverige o barn o barnbarn där, har svårt acceptera denna stora orättvsia. Det som också är märkligt ät att på intyge ifråga så står det att jag + mina familjemedlemmar är försäkrade för sjukvård" men det tycks inte funka i praktigen!! Trevlig helg Alan o ni andra


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#382017-10-06 18:47

Hej,

Tack Alan och Rolf för snabb respons. Man kan försöka avsäga sig pensionen säger svenska F kassan. Då kan de ompröva. Jag har ännu inte fått räkningen Soc avgifter. Då får jag väga för och emot. Carte Vitale har jag redan. Ska kolla om man kan avsäga sig denna pension. Idiotiskt det hela i fall som våra.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#392017-10-07 17:23

jag hade inte observerat att du var svensk medborgare., Jag jobbade själv lite i Frankrike som ung men jag har ersättning o intyg från Sverige så det borde vara det samma för dig. För mig är det helt klart att medborgarskapet är det som gäller, inte att du jobbat lite i Frankrike. Nu kanske man plötsligt ändrar villkoren för mig också men det är knappast troligt då jag har det förbaskade intyget. Du nämner nte om du har fått detta? Det är det som avgör såvitt jag förstår o man kan knappast ta det ifrn mig.Kolla detta i så fall får du ersättning från Sverige dvs Sverige betalar dina kostnader här. Själv har jag rätt till svensk sjukvård, får ett papper från sjukkassan ibland däremot har man nu övergått itill att ge min fru ett franskt intyg för vård när vi åkder utomlands på semester eller så, själv får jag intyget från Sverige nu för tiden. Verkar som alla år Betty jobbat i Sverige inte räknas, det är som om hon inte bott där knappt trots att hon har svenska barn o barnbarn. Så nu får du kolla om det här intyget, har du överhuvud frågat om det? Skall man be om när man flyttar från Sverige.OM du inte får det är det något lurt enär jag hr det som är i exakt samma situation som du är, nu får man hoppas att manplötsligt inte ber mig betala avgift också!. Alain sa en annan grej nyligen att :det är landet som betalar huvudpensionen som skall stå för kostnaden här" o i mitt o även Carols fall är det ju så det är o det framförde jag som skäl när jag nu överklagade för andra gången. Vad har du CArola för nummer på din attestation de droits om du nu har en sådan? Jag har nr 70 som code gestion o har du det är det grönt, inget att betala,. Betty har ett annat nummer på sin o det var det som gjorde att man på skatteverket här debiterade henne först för förseningsavgift med 1000 e o nu sedan dess 90 e per månad. Kontakta gärna mig personligen om du tycker det gör någon nytta, mitt mailnummer är ju på mailet har o jag ger dig gärna mitt telefon nr men vet inte om mycket finns att tillägga? Varför tror du att du skall betala en xtra avgift? Har någon begärt det eller? Jag får intrycket att du bett om S1 blanketten o inte fått den, skulle ju fått den innan du flyttade som jag fick min, mycket underligt det hela, stämmer ju inte det mesta tycker jag. Kanske det har tillkommit ändringar sen vi flyttade hit för ganska längesen som gör att nyinflyttade svenskar går under andra bestämmelser än vi som varit här längre. Det tog 15 år innan man krävde Betty på denna avgift så något har ändrats helt klart. Kolla det dä'r med numret på attestaionen som jag hoppas du har? I annat fall utfärdar vilket försäkringskontor som helst detta medan du väntar om du visar ditt carte vitale, då får du reda på vilket nummer du har som code gestion, det är tydligen det de går efter på skatteverket. Bonne chance, hoppas det löser sig både för dig o Betty o att man inte också börjar krångla med mig!! Vi har inte råd betala mer avgifter. Du får med andra ord 60 ei månaden eller så det är ju skandal om du då får betala mer permånad än du får!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#402017-10-07 19:49

Hej Rolf,

Jag är rädd för att Du blandar ihop frågorna lite.

Medborgarskapet är helt likgiltigt i frågorna om skatt och S1 certifikat vilka, förresten, är två helt olika frågor.

Något förenklat, om man har inkomster i Sverige men är bosatt i Frankrike skall man inte betala skatt i Sverige vilket fastställs av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike och detta helt oavsett medborgarskap.

Observera dock att man måste anmäla till skatteverket att det är Frankrike som är det sk 'skatterättsligt hemvist'. Om Du inte redan har gjort det så är det enklaste att skriva ett brev till Riksskatteverket och bifoga en kopia av Din senaste Avis d'Impôts. När detta är klart skall varken Du eller Betty behöva betala skatt i Sverige - inte ens preliminär skatt. Samma gäller för Carola förstås. Det är kollosalt viktigt att man klargör sin status som utlandsböende hos skatteverket.

S1 är en helt annan fråga som har med rörelsefriheten inom EU att göra. EU förordningen 1408 är en av många praktiska tillämpninger i syfte att underlätta för medborgarna inom EU att flytta från ett land till ett annat. EU förordningen 1408 Art 28 fastställer att om en medborgare från ett land bosätter sig i ett annat land där han/hon inte har intjänat några pensions- och sjukförsäkringsrättigeter så skall det landet där man ha sin huvudsakliga ålderspension utfärda ett S1 certifikat. Medborgarskap nämns överhuvudtaget inte. Det som drabbar Betty och Carola är att de har intjänat pensionsrättigheter i Frankrike och således inte kan åberopa EU förordningen 1408 Art 28.

Om jag berättar om min egen situation kommer Du kanske förstå mig bätrre. Jag är brittisk medbogare född och uppvuxen i England. Efter att ha jobbat 8 år hemma i England bodde jag och jobbade först ett år i Belgien och sedan nästan 40 år i Sverige. Efter pensioneringen flyttade jag till Frankrike där jag aldrig har intjänat några pensionsrättigheter. Numera har jag en liten pension från Storbrittanien och jag har min huvudsakliga pension från Sverige, I åberopande av 1408 art 28 har jag beviljats S1 certifikat av Försäkringskassan. Jag tillhör alltså Försäkringskassan och har rätt till sukvård i Sverige men är ansluten till CPAM i kraft av mitt S1 certifikat. Således kan jag nyttja det franska sjukvård här i Landet. Däremot har jag inga sjukvårdsrättigheter i Storbrittanien - mitt hemland! Alltså har medborgarskapet inget med desa frågor att göra.

Med förhoppning om att detta kan bli till något nytta,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#412017-10-07 20:16

Hej,

Jag är i samma situation som Betty. När jag arbetade i Frankrike som ung var det för ett franskt företag och jag betalade skatt här. Jag är väldigt glad att jag hittade till Rivieraforum och till er båda Alain och Rolf. Kände mig ensam.

Jag har inget kvar i Sverige annat än aktier i mitt gamla företag så jag avvaktar nu Skatteverkets utlåtande vad jag ska skatta var.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#422017-10-08 09:23

Hej igen Carola, du är i samma situation som jag är, svensk medborgare, har jobbat lite i Frankrike för längesen, har liten pension från Frankrike precis som dig men också en lite större från Sverige. Men jag har E 121 intyget sen vi flyttade hit o man har således inte bett mig betala extra för medlem i franska secu, bara Betty o det kan endast vara för att honär fransk medborgare såvitt jag förstår även om man påstår att såinte är fallet. Då du är i samma situation som mig kan jag inte se varför man nu begär att du skall betala för fransk sjukvård. Har du det förbaskade intyget så du kan se vilke nr du har som jag frågade tidigare? Det var de olka numren för mig o Betty som gjorde att skatteverket här kunde se att Betty skulle betala xtra avgift o inte jag, kolla detta om du har det men som jag sa, det kan ha tillkommat nya bestämmelser som inte jag känner till när det gäller det här intryget från Sverige. Skatt har vi betalat sen viflyttade hit, dvs i Frnrkike så där är det inga problem, bara med det här tillägget för la Secu. Hoppas det löser sig Rolf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Morgan L
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2017-12-13
Antal Inlägg: 1
Ort: Linköping
#432018-01-29 11:41

Hej,

Vi är pensionärer och tänker flytta till vårt hus i södra Frankrike i sommar.

Hur dras den Franska skatten på våra Svenska pensioner?

Finns det något liknande våra svenska skattetabeller i Frankrike?

Hälsningar Morgan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#442018-01-29 12:05

Morgan hej

I vårt fall som är pensionärer o bosatta här sedan några år, skattar vi den svenska pensiionen här.DVS man får göra en deklaration, blanketten kommer hem i brevlådan o om ni ärinskrivna i systemet o skrivna här som vi är, får man fylla i den svenska pensionen på blanketten enär skatteverket inte ju vet hur mycket ni får i pension, för fransmännen är beloppet redan ifyllt. Sedan lämnar ni in blanketten, får senare besked om hur mycket skatt ni skall betala, minss inte om det uppdelas på 3 eller fx mentror det är tre. Man kan också göra som vi gjort, be om att fåbetala varje månad, känns ju mindre att betala skattenpå 10 eller 12 x, det systemet funkar fint, vi gör såäven för taxe d´habitation o taxe fonciere , avdrag varje månad. Det låter som ni inte är skrivan här eller ingåri det franska skattesystemet? Iså all får ni vä´l betala skatt i Sverge med tror jag 20% o då bör det inte bli någon här. Har ni varit i kontakt med skattemyndigheten i Frankrike om detta? Det har ju tillkommit socialavgifter också möjligen , ni kanläsa Alans inlägg högre upp omdetta. Skattetabell har jag inte sett någon men givetvis finns det skatteskalor som i Sverige men det beräknas av skatteverket. Går att kolla själv med lite stök, antingen på internet eller i tidningar som brukar göra tabeller om detta i skattetider.Inkomstskatt verkar det som om ni iinte borde betala men boendeskatt o fatightsskatt åker ni ju på här i alla händelser. har ni även en bostad i Sverige eller flyttar ni hit för gott o har inget i Svedala, haar ju ocksåbetydelse för skatten.Alan som skriver högst upp på sidan här är väldigt bra insatt i allt detta men det är ju lite olika saker man måste känna till för att veta hur det blir med skatten här.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#452018-01-29 13:19

Hej Rolf,

Enligt Svenska Försäkringskassan är det den franska som kommit på att jag har en liten fransk pension. Den svenska skickade först denna blankett 121 med fick sedan besked av den franska att jag inte hade rätt till den. Så jag är i samma situation som Betty. Jag arbetade ett år i Frankrike för franska BP bensinbolaget och de betalade in statlig Assurance retraite varvid jag registrerades med franskt försäkringssummor. Det var detta cpam kom på och meddelade svenska F-kassan att jag inte hade rätt till detta intyg utan måste betala soc Avg i Frankrike.

Du kanske har en privat fransk pension och inte är registrerad med nummer i Assurance retraite. Då har de inte kommit på dig. Franska sjukkassan alltså.

Det är alltså Frankrike som inte tillåter att Betty och jag får detta intyg.

Hur har det gått för er? Varma hälsningar


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#462018-01-29 16:02

jag skrev ett svar som jag tappat bort. Att du som svensk medborgare inte skulle få 12i intyget verkar helt orimligt o att sen fransmännen vägrar accepterar det verkar underligt. Jag vet att Alan härovan inte tror att medborgarskapet har betydelse men det tror jag ändå. Att man inte skulle få rätt till den svenska hjälpen för att man får 90 i månaden i pension från Frankrike utn får betala samma summa i social avgifter är ju helt otroligt efter 40 år i Sverige med jobb obetalda avgifter. Detär väl ungefär samma för dig men mig har ingen sagt något till av någon orsak men jag ärju svensk medborgare o jag tror det ärdet avgörande så det borde vara samma för dig. Jag väntar på svar på mitt tredje överklagande? Vi får se vad de säger om Betty. Skatteverket här ville se vårt intyg om sjukvård, det man får frå sjukkassan här, hon hade ett annat nummer än mitt odet var det som gjorde att hon nu blivit debiterad denhär förbaskade avgiften.Läs lite högre upp vad Alan säger, han kan det mesta men detta går vi bet på alla verkar det som!! Meddela gärna vad som händer, jag gör det likaså Rolf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#472018-01-29 16:44

mitt svar försvann igen! Här får man ju pensionen från Frankrike redan noterad på deklarationsblanketten, både för Betty omig så det är ju ingen hemlighet att jag får den lilla summan från Franrkike o sen lägger man ju till den sveskan, samma för Betty men så inträffade den här ändringen för 3 år sen eller så o jag är övertygad om att det är medborgarskapet som räknas även om Alan inte tror det! Jag hr j u blanketten men inte Betty trots att det på den står att det gäller familjemedlemmar! Hur mycket fransk pension får du? Hur mycket skall du betala?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#482018-01-29 17:37

Hej igen Rolf,

eftersom den svenska försäkringskassan säger att det är den franska försäkringskassan som vägrar dem att ge mig E 121 så har jag nu börjat bearbeta den franska CPAM här i Carpentras. De säger att de är för dåligt insatta i denna fråga och att jag behöver tala med deras internationella avdelning. Eftersom jag inte är hemma i morgon kommer de ringa mig på onsdag. Jag håller dig underrättad.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#492018-01-29 17:52

mycket underligt, intyget är ju svenskt oskall komma från svenska försäkringskassan!!! Kan du ge mig numret du har på ditt intyg om vård från sjukkassan i Franrkrike? Inte det gröna kortet vital men intyget man får om man begär om att man är sjukförsäkrad, numret visar tydligen om man skall betala avgift eller ej. jag har n 70 code gestion på láttestation de droits a lássurance maladie


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#502018-01-29 18:48

Hej,

Jag fick en attestation de droit av CPAM för att lämna till franska skatteverket som finns i samma hus. De nickade och sade jaha det blir sociala avgifter. Tog ingen kopia på attestationen. Ska hämta ut en ny.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Florran
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2013-05-28
Antal Inlägg: 1
Ort: Saint-Siffret
#512018-01-29 22:49

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=sv

Hej,
Längst ner på sidan till ovanstående länk finns kanske lite hjälp att få för dem som vill veta mer eller överklaga?...

I övrigt, googlar man på "code gestion 70" finns det en förklaring till vad den står för, dvs "Conventions internationales (CEE et conventions bilatérales)", samt en lista på vad övriga koder betyder. På så sätt kan man kolla om man fått rätt kod.

Jag har själv börjat processen med att ansöka om svensk pension. Jag är både fransk och svensk medborgare, gift med en svensk man och har enbart arbetat i Sverige förutom en enda sommarmånad i Frankrike när jag var en19 årig student. Vid 60 årsåldern, redan skriven och bosatt i Frankrike fick jag ett brev från den franska CARSAT med information om att jag tjänat in 9 Euros brutto i månad i fransk pension, vilket kom som en total överraskning.
Efter att ha läst alla inlägg från Alan och övriga gick jag till CARSAT med alla papper som behövdes för att kunna ansöka om svensk pension, allt enligt reglerna. (Det går som bekant inte att ansöka om svensk pension i Sverige när man är skriven i Frankrike, det måste göras via den franska myndigheten CARSAT). Vis om vad som vissa hade drabbats av, förklarade jag för den tjänsteman som tog emot min ansökan att jag inte ville ha de 9 Euros, att det måste varit ett misstag för jag hade aldrig jobbat i Frankrike, etc.... Jag skrev och bifogade ett brev om det och bad att det skulle rättas till. Jag har ännu inte fått någon bekräftelse att detta har gjorts.
Eftersom jag har bett att få min pension utbetald med start från maj 2018, måste jag vänta och se hur det blir för mig, om jag får betala eller inte, och vilken kod jag får.(70 ska det vara för att allt ska vara frid och fröjd!) Att behöva betala bara för ett fjuttigt sommarjobb på en månad mot 40 års arbete i Sverige vore helt obegripligt. Jag återkommer när jag vet vad det blir.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#522018-01-30 12:00

Hej Florran

Hur det är att vara både fransk o svensk medborgare vet jag däremot inte hur det fungerar men du berättar ju hur det går till med den svenska pensionen, får hoppas det funkar åtminstonde! Om man verkligen begär att du skall betala sociala avgifter för den skitsumman vore det ju ganska otroligt men med mina erfarenheter av fransk administration skulle det inte förvåna mig att de kommer att ge dig den lilla pensionen men förhoppningsvis utan att betala sociala avgifter! jag fick ju den lilla franska pensionen redan när vi vr i Sverige o jag har som jag nände inte blivit debiterad någon extra avgift trots att jag i många år deklarerat den pensionen + densvenska men jag har ju den förbaskade blanketten + nr 70 på sjukkassan, Betty har ju en annan siffra som jag skall kolla vid tillfälle.Jag lyckar oss alla som har trassel med pensioner o avgifter lycka till!!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#532018-01-31 11:00

Den där adressen till europeiska kommissionen är ju bra men omöjlig att få några uppgifter, de hänsvisar hela tiden till nya nummer o när du klickar på dom får du ingen upplysning om vad det innebär tyvärr så inte till någon större användning som jag ser det men tack föradressen, lite av intresse finns detju där i alla fall


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#542018-01-31 16:31

Hej Rolf,

Jag undrar var du överklagat att Betty ej fått E121? Här säger de att jag måste skriva till CPAM Vaucluse? Jag fick för mig att du skrivit till svenska F-kassan. Desäger i sinn tur att jag ska skriva till dem på särskild blankett. Mycket förvirrande.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
samkarim
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2016-04-05
Antal Inlägg: 12
Ort: Le Grand Palais ( Grande Corniche ) - Nice
#552018-02-01 03:33

Hej Carola
du sade till Rolf den 2017-10-06
Jag fick en attestation de droit av CPAM för att lämna till

franska skatteverket som finns i samma hus
Jag undrar: ligger franska skatteverket i Nice som finns

i samma hus som CPAM eller nej ?
Mvh Sam Karim


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
HCB
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2014-11-28
Antal Inlägg: 2
Ort: Antibes
#562018-02-02 16:50

Hej Allan

jag är Svensk pensionär med hemvist i Frankrike i 5år. Har hittills inte påförts några sociala avgifter på den svenska pensionen som deklarerats i Frankrike. Förra året gjorde jag en kapitalvinst i Sverige. Denna kapitalvinst har redovisats i deklarationen här men har medfört att jag debiterats sociala avgifter i Frankrike. Känner Du till om det är i sin ordning?

Jag har aldrig arbetat i Frankrike.

Med vänliga hälsningar

Hans-Christer


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#572018-02-02 17:07

Hej Hans-Christer,

Tyvärr, kapitalvinster undantas ej från CSG dvs de sk sociala avgifterna - inte ens för oss som har S1.

Endast inkomst av tjänst och pensioner kan undantas.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Constantin
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-02-13
Antal Inlägg: 28
Ort: Nice
#582018-02-02 18:50

Hej Alan

Detta stämmer och inte stämmer ! Det finns nånting som heter "Arrêt de Ruyter" = en dom utfärdat av Europeiska Domstolen ( Cour de Justice de l'Union Européenne ) den 26 februari 2015 mot franska staten. . Frankrike ( Conseil d*Etat ) har godkänt domen den 27 juli 2015.

Kort : domen innebär att personer även bosatta i Frankrike, under förutsättning att de tillhör en E U sjukkassa system ( t ex en svensk pensionär ! ) skall inte belastas sociala avgifter på inkomst av kapital.

En återbetalning procedur har sats igång ( dock max 3 år tillbaka.) av franska finansdepartementet. MEN det är allmänt känt att det kommer att dröja ! Själv har jag lämnat in återbetalning ansökan i februari 2016 för år 2013 2014 2015 men fått varken pengar eller svar !!

Dessutom lär franska finansdepartementet ha ändrat systemet så att den här "de Ruyter Domen " kan inte tillämpas för årets kapitalinkomster.

Jag passar på att fråga om några andra Svenskar i Nice sitter i samma sits som jag : d v s VÄNTAR !

mvh


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Constantin
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-02-13
Antal Inlägg: 28
Ort: Nice
#592018-02-02 19:11

Rättelse !

"De Ruyter Domen " Min ansöka till återbetalning av sociala avgifter gällde för åren 2012 2013 2014 och icke för 2013 2014 2015 som jag felaktigt skrev tidigare ! Förlåt.

mvh


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
CeeJay
Forumveteran

Medlem Sedan: 2016-01-24
Antal Inlägg: 65
Ort: L´Isle d´Espagnac
#602018-02-02 21:32

Hej,

Jag är lite orolig,

Jag och min familj flyttade ner till Frankrike sommaren 2016 och vi gjorde vår första deklaration i våras för inkomster som skall beskattas i Frankrike för inkomståret 2016.

Till min stora förvåning och förundran verkar det som om man har delat upp inkomsterna på tre år bakåt i tiden, vilket innebar att vi, i princip, slapp skatt på inkomsterna från år 2016 (inkomster i Sverige som skall beskattas i Frankrike),

Kan det här verkligen vara korrekt eller får jag vänta mig en förskräcklig eftertaxering i år eller nästa år?

Enligt den fina devisen "tala är silver - tiga är guld" har jag inte uppmärksammat Franska skattmyndigheterna om mina bryderier.

Vad tror ni, kära Rivieraforum vänner, att jag har att förvänta mig?

CeeJay


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Bengt
ForumproffsMedlem Sedan: 2009-01-29
Antal Inlägg: 108
Ort: Strängnäs / Roquebrune sur Argens
#612018-02-02 22:04

Hej Constantin!

Vi tillhör också de som väntar på återbetalning. Jag tror vi har väntat lika länge som du, känns som längre. Och inte hört något från skattemyndigheten.

Hälsningar
Bengt


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Carola
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2017-10-06
Antal Inlägg: 8
Ort: 84330 Caromb
#622018-02-02 22:41

Till samkarim

jag bor i en by Caromb i Vaucluse vid foten av Mont Ventoux. Skattekontor och CPAM finsi närmsta stad Carpentras och finns där i samma hus


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Constantin
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-02-13
Antal Inlägg: 28
Ort: Nice
#632018-02-03 00:04

Hej Bengt i Roquebrune

Tack för ditt svar .Det är hopplöst ! " Les Impôts " svarar inte på brev, det går inte att komma in på deras kontor rue Delille i Nice ! skickar man mejl till den centrala enheten, får man som svar , lakoniska "il faut patienter " ( ni skall ha tålamod ). Inte undra på ! : enl "Le Canard enchaîné" den 2016.05.04 , finns det 410.000 personer som har reklamerat och ca 1 miljard Eur på spel ! Litet plåster på såret : jag har läst att de blir ränta ! Men när ?

Hälsning

"


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#642018-02-03 11:42

Carola, hej igen. Jag kontaktade först sjukkassani Visby för att få E 121 för Betty, de vägrade o jag överklagde till en adress jag fick av dom. Jag fick nej o en ny adress att överklaga till. Nu har jag överklagat för tredje o sista gången o gör mig inga illusioner, den blanketten får nog inte Betty för attt hon har några euros i pensionfrån Frankrike eller för att hon är fransk medborgare, lite oklart. Det faktum att hon jobbat 40 år i Sverige o skattat som alla svenskar borde ge henne rätt till E 121 blanketten o då/kanske/ slippa betala 100e för den franska secu som vi nu måste. Jag säger kanske enär det kanske endast är pensionen från Franrkike som avgör o inte nationaliteten, något som ingen har sagt men som ändå verkar ha betydelse.Så By får inte den förbaskade blanketten för att hon har pension här eller för att hon inte är svensk medborgare. Någon av er sa att franska sjukkassan vägrade acceptera E121 blanketten på grund av obetydlig pension från Frankrike o om det är så måste det trots allt betyda att det är den lilla franska pensionen som är det avgörande men en stor orättvisa är det oavsett.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#652018-02-03 15:28

Hej allihopa,

Här ett par enkla förklaringar:

1. "De Ruyter Domen" gällde endast för CSG uttagen på assurance vie (livförsäkringar) och vissa speciala sparkonto tex PEL och då endast

tom 2015. Sedan ändrades reglerna och numera drabbas alla kapitalvinster av CSG inklusive assurance vie och alla typer av sparkonto.

2. Det framgår helt tydligt av EU Förordningen 1408/71 Artikel 28 att endast den som INTE har rätt till sjukförsäkring och pension i det land som

man bor i har rätt att begära S1/E121 certifikat.

CeeJay, det låter lite märkvärdigt som Du skriver men har det franska skatteverket väl utfärdat en Avis d'Impôts så lär dem inte ändrar på det. lycka till.

Hälsninagr,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
gute
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2018-01-09
Antal Inlägg: 29
Ort: gotland
#662018-02-03 15:55

finns det nån lägre gräns på pensionen som är skatte fri??


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#672018-02-03 16:53

Gute,hej, jo det finns en lägre gräns som ändras lite varje år, ganska så lågt, Jag har bara uppgiften från 2013 just nu,då var det 17753 euros för ett par dvs 1479 per månad vilket man inte lär klara si´g på, nu är det väl några hundra till kanske


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
gute
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2018-01-09
Antal Inlägg: 29
Ort: gotland
#682018-02-03 17:31

för en person borde man ju klara sig på 1479 euro per månad om man äger hus och inte hyr


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
annastj
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2014-09-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Vendée
#692018-02-03 19:13

Gute

Skattefri inkomst för 2018 är 14 610 €/år. Dvs 1 217 €/mån. Avser en person i hushållet. Ett par blir skattepliktigt vid 27 531 €/år

Uppgifter från Le Figaro


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 85
Ort: Pujols
#702018-02-04 09:42

27531 för två säger Annasy, låter inte illa, min uppgift på 1479 permpånad från 2013 har jag fått från skattekontoret här i Villeneuve, verkar underligt att Figaro kan ha en uppgift om1217imåpnaden för en person,är ju inte så dåligt, nu vet maninte vem man skall tro, le Figaro eller skatteverket??


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Advisor

Advisor