Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


Frankrike eller Portugal

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexForumetFrankrike eller Portugal

Posta Svar
mitrahedman
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2013-10-12
Antal Inlägg: 3
Ort: Sigtuna
#12018-04-07 12:59

Hej alla vanner,

Vi bodde i Valbonne mer an 20 ar sedan men nu bor i Portugal. Jag kanske ville flytta tillbaka till Frankrike men ar inte sakert an.

Kanske Ni kan dela med mig om erfarenheten i Frankrike, hur ar det nu att bo i sodra frankrike?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Roquefort
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2016-10-19
Antal Inlägg: 18
Ort: Vallauris
#22018-04-08 21:03

Vi bor i Vallauris, keramikhuvudstaden. Klimatet är bra, det blåser inte så mycket, invånarna är hjälpsamma och sociala. Nära havet, blå himmel och sol. Det kan inte bli bättre. Beskattning för "vanliga pensionärer" är förmodligen det bästa i Europa. Om du inte har en hög privat tjänstepension förstås. Men pengar är ju inta allt, man skall ju ha ett bra liv också och det har man i Frankrike.

Ulf


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Philip
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2018-02-05
Antal Inlägg: 1
Ort: Cavalaire
#32018-04-09 08:45

Jag bor i St Tropez trakten. Klimatet är ljuvligt. Det finns tva värdar: sommaren med turism och vintern med lung. Om ni vill uppleva äkthet i södra Frankrike måste ni lämna kusten som präglas av en urbanism allt mer intensivt och tänkt för turismen. Jag skulle vilja testa att bo i Portugal i en by för att har kontakt med lokala kulturen.

Philip


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 256
Ort: Port La Napoule
#42018-04-09 11:37

Vi har haft ett hus i Loulé, Algarve, Portugal 2003-2016 och pendlat mellan hemmet i Port La Napoule, Cannes. Jag fann att mediantemperaturen under ett år var ca 4C högre än på Rivieran. Väderförändringarna likvärdiga över året. Prisnivån i Portugal ca 25% lägre än i Frankrike och ca 40% lägren än i Sverige - BigMac Index ytd 2018.

Vi saknar de många små trevliga lokala matställen man ser överallt i Algarve, vid kusten och uppe i bergen. Lunch med lokalt vin kring €5 något man inte finner där vi bor. Dagens rätt från €11 och vin tillkommer. Vilken mat man gillar är individuellt men vi fann att nötkött i Portugal var av medioker kvalitet. Undantag affärer, som tillhandahåller kött från Brasilien, Argentina etc. Mycket goda grytor, god fisk och gott fläskkött. Låga priser på bra Portugisiska viner och billig alkohol rent allmänt. Vi saknar deras Maciera.

Vi saknar inte deras byråkrati, stelbethet, undermåliga juridiska system, ålderdomlighet, attityd - detta hos myndigheterna. Politisk inkompetens, korruption och nepotism samt förhandlingsinkompetens typ hanteringen av A22, licenser för oljeborrning. Dears oförmåga att utveckla sol- och vindenergi. Fanns här ett BigMac motsvarande index skulle nog Portugal vara minst 2,5* Frankrike och 5* värre än Sverige. Portugisiskan ett stort men ändock begränsat språk i västvärlden och knepigt att få till.

Sedan vi lämnade Portugal 2016 har vi inte varit tillbaka trots många vänner där. Vi finner Frankrike ett bättre val. Som svensk pensionär i Frankrike har man det hyggligt skattemässigt. Då vi aldrig varit skrivna i Portugal vet vi ej deras skattesituation (för NHR) men det räckte med alla pålagor runt fastighetsägandet.

Vi föredrar därför där vi bor nu - på Rivieran.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl