Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


svensk pensionsförsäkring

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexRegler och lagar i Frankrikesvensk pensionsförsäkring

Posta Svar
royalg97
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-11-14
Antal Inlägg: 7
Ort: Nice
#12015-06-10 08:19

Någon som känner till om beskattningen blir densamma i Frankrike för svensk "privatägd tjänstepensionsförsäkring" respektive "privat pensionsförsäkring"?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Peter Westerberg
Forumproffs

Medlem Sedan: 2009-12-11
Antal Inlägg: 109
Ort: Sainte-maxime
#22015-06-10 14:17

Hela frågan kring hur "pensionsförsäkringar" ska beskattas är ju fortfarande oklar eftersom rättsfallen inte är heltäckande. Såvitt jag förstår (utan att vara säker på frågan) så torde utbetalning från en tjänstepensionsförsäkring vara skattepliktig. Det torde inte vara frågan om vem som formellt står som ägare av försäkringen som är avgörande utan vem som har betalat in premierna. Och i en tjänstepensionsförsäkring är det väl normalt arbetsgivaren som gjort inbetalningarna vilket skulle indikera skatteplikt i France. Detta sagt med stor reservation, men ändock som en input i frågan.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Alan
Forumveteran

Medlem Sedan: 2011-11-04
Antal Inlägg: 57
Ort: Castelnau-le-Lez
#32015-06-10 18:22

Så vitt jag har förstått är pensionsförsäkringar alltid skattepliktiga. Dock i fråga om svenska privata pensions- och kapitalförsäkringar är det sannolikt att de kan deklareras som 'assurance vie ouvrant rätt à abbatement' - dvs man kan utnyttja rätten till ett särskilt avdrag, €4000,- för enskild, €9000 för gift par. Men se upp! Om en sådan pension överstiger avdraget kommer den överskjutande del att belastas med både inkomstskatt och social avgifter. Om man har privata pensionsförsäkringar i Sverige (eller något annat land) skall dessa anmälas i en bilaga till deklarationen - vara sig man får inkomst eller ej av dessa. Det kan bli dryga böter om man försumma att anmäla sina utlands livförsäkringar (svenska pensions- och kapital försäkringar är ju livförsäkringar).

Svenska tjänstepensioner som i och för sig administreras som livförsäkring är troligen skattepliktiga som pensionsinkomst i Frankrike men som sådant belastas dessa inte med sociala avgifter.

Frågan är dock ännu inte klar. Jag har flera skrivelser inne hos skattekontoret i Montpellier men ännu har jag inte fått svar. Så snart jag har fått ett definitivt svar återkommer jag här på Riviera Forum.

Hälsningar,

Alan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#42015-06-11 17:42

Aha, det är alltså Montpelliers skattefogde som ska reda ut denna skattefråga åt oss okunniga svenskar!

Då finns det ju logik bakom ditt påstående, Alan, när du redan innan du fått hans svar kan slå fast att pensionsförsäkringar alltid är skattepliktiga i Frankrike.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
jang
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2016-08-18
Antal Inlägg: 2
Ort: Stockholm
#52018-02-28 12:54

Jag och min sambo kommer troligen att bosätta oss permanent i Provence och har fått veta att Privata pensioner (tidsbegränsade) och tjänstepension från privat verksamhet (tidsbegränsade) är eller kan vara befriade från skatt. Kan ni som redan bor där informera mig om vad som krävs för att detta ska vara möjligt?

Mvh,

Jan G


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 244
Ort: Port La Napoule
#62018-02-28 13:50

Föreslår kontakt med Charlotta GAUCI - www.gauci.eu - svenska och fransk advokat inriktad på dessa frågor. Nice.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#72018-04-29 14:14

Min fråga är hur en sådan tidsbegränsad ej till arbetsgivare knuten privat pensionsförsäkring, på vilken man skall betala sociala avgifter men ej skatt ( se artikel pdf på konsulatet hemsida)

Hur för man in denna på självdeklarationsblanketten?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#82018-04-30 11:16

Lagarna beträffande beskattningen av nettot frân utländska pensionsförsäkringar har skärpts genom âren, senast 2005 och 2011.

Oavsett vem man frâgar fâr man olika svar. Det finns ingen som kan svara helt korrekt pâ konkreta frâgor, därför att i ett enskilt fall det i frâgan om vad som är rätt finns sâ mânga osäkra faktorer som kan pâverka bedömningen.

En gripbar sâdan, som har avgörande betydelse, är ârtalet för pensionsavtalets tecknande, ett annat är ârtalet för initieringen av âterbetalningarna. Annars är den mänskliga faktorn en av de mest uppenbara frâgetecknen i sammanhanget. Inte mins okunskapen hos de enskilda kontrollanterna och inpektörerna, som möjligen endast överträffas av de advokater som utger sig för att vara skatteexperter och pâstâr sig kunna lotsa sina klienter rätt (experts comtables är mer insatta och dessutom hälften sâ dyra).

Inte ens inspektrisen pâ skattekontoret i Cannes, som dagligen torde bolla med mer eller mindre ambitiöst deklarerade miljonbelopp i utländska pensionsförsäkringar, visade sig ha fattat att det här inte handlar om förvärvsinkomset utan kapital-dito. Och ingen av de ovan nämnda lagändringarna kände hon inte till, vilket visade sig synnerligen lämpligt för att fâ ett snabbt och lyckosamt slutresultat i den dialogen.

Att âr efter âr söka sanningen pâ skattekontoret i Montpellier är, by the way, ungefär lika vettigt som att frâga Vägförvaltninga i Skultorp om kvalitén pâ snöröjningen mellan Skara och Skövde.

Ansvaret för beskattningen ligger hos budgetdepartementet, som ocksâ tar initiativ tilll lagändringar. Jag tvingades till en dialog âren 2009 – 2013 med budgetministern, som dâ hette Pierre Moscovici, i dessa frâgor, nej inte snöröjning, utan beskattningen av tvâ pensionsförsäkringar. Det var inte mer än sammanlagt 5 à 6 tusen € som stod pâ spel i tvâ ärenden, men framför allt var det orsakat av att mycket gynnsam rättspraxis frân âr 2000 hade torpederats p^tribunalnivâ.

Ministern skickade fram sina jurister som ville tolka sina egna lagar pâ annat sätt än jag. Men dom fick ge sig, vilket jag gärna vill delge dem, som verkligen vill förstâ: Detta är verkligen inte enkelt, detta är Frankrike. Allting är flytande, samtidigt är ingenting omöjligt……

Vad alla tycks ha missat, särskilt vi som uppfostrats i svensk Wigforss-anda, är att DETTA HANDLAR OM KAPITALINKOMSTER, varför det inte är de frân livbolagen mottagna beloppen, som skulle kunna utgöra beskattningsobjekt, utan KAPITALVINSTEN, det vill säga nettot av sparandet, fransk term PLUS-VALUES, som det är frâgan om;

De beloppen redovisas aldrig i de sâlunda helt klart OHJÄLPLIGT MISSVISANDE kontrolluppgifter, som tyvärr svenska skattemyndigheten numera envisas med att skicka till sin franska motsvarighet.

Men du kan lätt fâ uppgiften frân ditt försäkringsbolag, du behöver den för att din deklaration ska bli bâde rimlig och korrekt. Och räkna med att du kan bli tvungen att försvara dessa differerande uppgifter inför en ev. ovanligt nitisk kontrollant. Men det brukar gâ bra.

Korrekt svar pâ konkreta frâgor typ royalg97 finns egentligen inte men som sagt, du u finns i La France, allt är möjligt !


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#92018-04-30 12:13

Tack för det inlägget. Det är alltså tillväxten på årsbasis som är skattepliktig. Och då som ränta.Det är inte vad som anförs i artikeln som finns i pdf på konsulatets hemsida och inte heller vad som uppgivits av den advokat i Nice jag anlitat. De hävdar i båda fallen att utbetalningen under försäkringen inte är skattepliktig men att det utgår sociala avgifter vilket skulle styrkas av Montpellier domstolsbeslutet.

Du skriver att årtalet för försäkringens tecknande och för utbetalning är avgörande. Kan du utveckla det?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#102018-04-30 14:39

Jag tror jag får göra en självrättelse.

Det som står i pdfen att man faktiskt kan välja mellan att betala skatt som inkomst av kapital på värdetillväxten vilket är 30%

Eller att ta upp värdetillväxten som pension och då gäller den progressiva skalan men utan sociala avgifter om man omfattas av svenskt socialt trygghetssystem

Det beror således på vilken marginalskatt man har vilket som är bäst

Fortfarande kvarstår för mig två frågor

Betydelsen av årtal för tecknande och tidpunkt för utbetalning och var på deklarationsblanketten man fyller i det första av de två alternativen ovan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Peter Westerberg
Forumproffs

Medlem Sedan: 2009-12-11
Antal Inlägg: 109
Ort: Sainte-maxime
#112018-04-30 14:56

Hej Lars. Menar du att du ska rätta din deklaration eller att du rättar den uppgift du skrev tidigare ? Du skrev tidigare att Konsultatet och den advokat du anlitat sagt att dessa belopp inte är skattepliktiga. Säger du nu att de båda sagt tvärtom eller vad ? Viktigt att vara tydlig här eftersom många läser dessa trådar och sen agerar utifrån vad de läst utan att konsultera sakkunniga. Och särskilt som du skrev att både konsulatet och advokaten hade samma uppfattning är det viktigt klargöra vad du menar egentligen.

Peter


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 244
Ort: Port La Napoule
#122018-04-30 15:05

Jag har inte sett att man ändrat på den ordning som gällde när vi flyttade ut - 2002. En privat pensionsförsäkring där man är såväl innehavare som förmånstagare inte beskattas i Frankrike. Detta förutsatt att den tas ut under max fem år. Det skatteslaget finns ej i Frankrike och kan därför inte beskattas.

Det var attackerat av någon lokal skattemyndighet för ett antal år sedan men fick inte gehör.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#132018-04-30 15:49

Peter,

Jag gör min första deklaration i år för inkomståret 2017. Ordet självrättelse var illa valt. Jag menar korrigering av vad jag skrev först.

Det som sägs i den pdf jag hänvisar till (Det är inte konsulatet som säger något utan två advokater i en artikel som konsulatet visar)är att man får bedöma själv vilket som är bäst, att ta upp sin försäkring som kapitalinkomst (avkastningen) eller som pension (utbetalningen), det beror på hur ens ekonomi ser ut. I det första fallet blir det platt kapitalinkomstskatt 30%, i det andra fallet den nivå på inkomst av pension man har beroende på hur hög denna är. Så förstår jag det.

Advokaten jag hänvisar till menar att en pensionsförsäkring KAN vara befriad från skatt men inte från sociala avgifter. Det beror på ålder på försäkringen och vem som är inbetalare o förmånstagare.

Jag säger felaktigt Montpellier, det skall vara Marseille som domstolen ligger i där beslutet fattades som betydde att svenska pensionsförsäkringar kunde skattas som kapitalinkomst.

Vidare skall sägas att det är bäst att inte agera på basis av denna chatta innehåll utan att anlita sakkunniga.

Så, Peter, kan du utveckla vad du menar med betydelse av årtal för tecknande o tidpunkt för utbetalning och vet du var i deklarationsblanketten beloppet, om vi antar att det är alternativet värdetillväxt och ej utbetalning, skall föras in?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Peter Westerberg
Forumproffs

Medlem Sedan: 2009-12-11
Antal Inlägg: 109
Ort: Sainte-maxime
#142018-04-30 15:56

Hej Lars.

Att jag ville att du skulle förtydliga, så som du gjort, är just för att det är så många "rykten" som cirkulerar om hur man ska göra det ena eller det andra och många läser nåt på en blogg som de tycker känns bra och agerar efter det. Vilket ju är helt förkastligt eftersom mycket av det som skrivs är fel eller oklart eller "beror på". Vad gäller årtalsfrågan mm så var det inte jag utan Olov som skrev om det...

Peter


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#152018-04-30 16:01

Fråga till Leif B

Du skriver max 5 år

Anta att du har en utbetalningstid på 7 år , det bör väl gälla då också med skattefrihet? (dock ej frihet från sociala avgifter eller hur?) poängen är väl som du skriver att skatteslaget fortfarainte inte finns i Frankrike.

Jag har också förstått att har man en livförsäkring som är tillräckligt gammal så kan även en med obegränsad utbetalningstid vara befriad från skatt (men inte avgifter) . Vad är din kommentar till det?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#162018-04-30 16:06

Tack Peter

Men vet du var du fyller i på blanketten?

Den första frågan går mycket riktigt till Olof med anledning av vad han skrev

Olof kan du utveckla betydelsen av tidpunkt för tecknande och utbetalning?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 244
Ort: Port La Napoule
#172018-04-30 19:00

Svar till Lars LINDAHL

Jag kan bara förmedla egen erfarenhet.

Vad jag minns så var minsta utbetalningstid i Sverige fem år efter fyllda 55. Jag vill minnas att fem år också var en gräns i Frankrike - minimum eller maximumg. Mitt - gamla - minne säger fem år. Kolla med skattekunning här.

Andra typer typ livförsäkring har aldrig varit akutellt.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#182018-04-30 19:13

Tack LeifB, jag kollar


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#192018-04-30 21:06

Svar till Lars Lindahl, inlägg nr 9, (leifb, som vet allt fâr gärna ocksâ ta ât sig)

1.Tecknat före 1983, ingen lag om skatt pâ livförs.sparande, därför alltid skattebefrielse.

2.Tecknat före oktober 1997, ”i princip” skattebefriade (spartid mâste ha varit > 6 âr)

3. Lagändring, men: Utbetalning initierad före 2005 goda chanser till skattebefrielse.

4. Utbet. efter 2004, generellt ganska sâ ”kört”, men värt att undersöka i enskilda fallet

5. Lagändring 1/1 2011 inriktad pâ att fullt ut beskatta sparkapital som âterbetalas frân utl. livförs., ifall du har âtnjutit avdragsrätt pâ insatta sparmedel.

Betr. punkt 2 – 4 : Jag upprepar. Du skattar normalt bara för nettotillväxten. Och det är fâ som fattat, särskilt svârt för jurister tydligen, som borde ha insett detta redan efter en gynnsam dom i Nice-tribunalen âr 2000.

Jag har alltsâ papper pâ det *, det var pâ denna punkt min motpart, budgetministern fick ge sig i Suprème Cour domstolen i Marseille (en för motparten icke överklagningsbar dom). Tvâ mâl, ett avgjort 2012, det andra âret därpâ i kölvattnet.

Sedan först min ”Nice-advokata” hoppat av i sista minuten, efter att ha torskat mitt mâl i Nice-tribunalen 2009 och därmed suddat ut den sedan 2000 existerande, utmärkta juris praxis:en för svenska s k pensionsförsäkringar, tvingades jag själv skriva inlagan till Cour Administrative d’Appellation de Marseille, dâ den tillträdde advokaten och specialisten (med 42 mâl genomförda i samma domstol enligt offentligt tillgänglig statistik **, och som för övrigt enligt domsprotokollet var samme man som fixat den utmärkta domen frân 2000 !), vägrat framföra mina argument, och ocksâ han hoppat av……

*Finns svensk översättning att köpa för 350 EU, inkl sammanfattning av utredningsdomarens konklusion pâ originalsprâket (icke officiellt, men tungt vägande förarbete).

** varav en helt vunnen och tre delvis vunna, resten förlorade som det senare framkommitSvar till Lars Lindahl, inlägg nr 9, (leifb, som vet allt fâr gärna ta ât sig)


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#202018-04-30 21:41

Betr punkt 4 : "Utbet. före 2004...."

Här skulle stâtt: " Utbet. initierad före 2004.... och ska alltsâ tolkas som att det är goda chanser till skattebefrielse hela utbetalningstiden. Lagen tillâter inte skärpning av beskattning efter pâbörjad skattebefriad utbetalning. /Olov


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#212018-04-30 22:04

Tack Olof

Nu är det så i mitt fall att försäkringen är tecknad före 1983 men utbetalats först med början 2017

Jag har inte haft någon skattefördel av försäkringen (jag har ärvt den)

Enligt din mening, vad gäller då?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#222018-04-30 22:27

Olof,

Jag kan lägga till att utbetalning SKULLE ha börjat 1981 men har varit möjlig att flytta framåt dvs att jag överlåtit åt försäkringsbolagets att fortsätta förvaltningen i avvaktan på min egen pensionering.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#232018-05-01 09:26

Svar till Lars Lindahl, inlägg nr 21+22 :

Om du stâr som ägare till en livförsäkring tecknad före 1/1 1983 - även om den etablerats i Sverige – har franske fogden ingen rätt att beskatta utbetalningarna. Idén med att beskatta frukterna av dessa försäkringar realiserades först datum, och den lag som sedan dess gäller har ingen retroaktiv verkan.

Du skall helst, enligt skattedirektören i Var 83, som jag haft anledning att träffa, helst inte tynga din deklaration med sâdana för skattekontrollanter ovidkommande uppgifter. Vilket dock riskerar leda till att du fâr en förfrâgan frân ditt skattekontor, som ju ändâ fâr dina inkomstuppgiften pâ sin dator. Svara i sâ fall genom att hänvisa till nedanstâende friande dom, där bl a en Skandia-försäkring tecknad 1971 finns omnämnd.

CAAM:s dom N° 09MA02940/GRANBERG, som för övrigt har fransk Suprème Cour status.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
BMBM
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2017-08-05
Antal Inlägg: 4
Ort: Nice
#242018-05-01 09:39

Hej,

Kan någon vara snäll och skicka en länk eller bilaga till den pdf "på konsulatets hemsida" som refereras till i denna tråd. Jag har sökt och sökt men inte hittat den.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#252018-05-01 09:43

Fel av mig, på Svenska Rivieraklubbens hemsida finns artikeln!!!!!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#262018-05-01 09:51

Tack Olof, jag kollar med jurist OM jag skall ta upp det eller ej och isåfall hur.

En sista fråga, menar du att AVKASTNINGEN på en sådan GAMMAL försäkring inte heller skall belastas med CHARGES på 17,2% ???


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#272018-05-01 14:55

Lars nr 26,

"Ta upp eller ej" ? Menar du ta med i deklarationen, eller vad?

Läs vad jag skrivit i nr 8 och 19, eller om du tror jag skojar, vänd dig till nâgon som du menar är mer "sakkunnig", svensk eller fransk; det finns förvisso i Nice en uppsjô med skattejurister !

(Frâga gärna din jurist vilken process-erfarenhet hon/han har och naturligtvis ocksâ vilka rättsfall hon/han stöder sig pâ. Det finns pâ sin höjd en eller tvâ svensk-ättade, som hittills, fem âr efter grundad ny rättspraxis, tagit lärdom och svängt 180° sedan jag, just dâ inte särskilt glad amatör, âr 2009 skannade fram sju stycken självsäkra svartkappor, flertalet svensktalande, där dock INGEN enda ville satsa pâ min idé att det här handlade om kapitalinkomster, och därför ocksâ med en axelryckning viftade bort tanken att det endast var nettoavkastningen av sparandet som kunde beskattas. Det var pâ hâret : Tre dagar före överklagandetidens utgâng lyckades jag i Toulon hitta en fransk "mâlvakt", som âtog sig att mot oavkortat arvode signera mina inlagor till apellationsdomstolen i Marseille).

Beträffande dina övriga,en anings klentrogna frâgor:

Vad jag trodde jag hade uttryckt tillräckligt klart, Lars, var:

- att dâ det gäller svenska privatägda s k pensionsförsäkringars beskattning i Frankrike, sâ har det aldrig varit frâga om att "ta upp" - och i värsta fall riskera att bli beskattad för - mer än nettotillväxten (plus-values), dvs under inkomstâret utbetalade belopp minskat med det ârets andel av insatta medel, livbolagets avgifter och till svenska staten inbetalt avkastning. Uppgifter som aldrig förekommer pâ nâgon kontrolluppgift, men som Skandia hostade fram samma dag som de fick frâgan (med resevationen att minusposterna kom hopslagna i form en klumpsumma som jag själv kunde dividera med antalet spar-âr.

- att dessa utbetalade livförsäkringspengar, utgörande âterbetalning av insatta medel plus - mindre självklart men förvisso lagfäst "i eldskrift" - det du kallar AVKASTNINGEN, är icke skattepliktiga och därmed icke deklarationspliktiga ifall avtalet med livbolaget tecknades före 01/01/1983.

Samma gäller fôr motsvarande pengar som är kopplade till svenska avtal tecknade före 27 september 1997, där skillnaden mot de äldre försäkringarna är att här krävs en spartid pâ minst sex âr, vilket krav ju som regel ändâ är uppfyllt beträffande svenskt lângsiktigt livsparande.

Säg mig Lars, hur mycket blir 17,2 % pâ 0 EUR ? Just det, icke deklarationspliktiga inkomster, typ dina, som genererats av en riktigt gammal försäkring, kan av naturliga skäl aldrig belastas med pâslag för franska sociala avgifter.

Olov, sakförare i skattemâl


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#282018-05-01 17:02

Ja Olof, vad kan jag säga mer än tack för en mycket klar beskrivning och du får ursäkta mig för min godtrogna inställning.

Det är ett nöje dessutom att läsa dina inlägg, förutom att de är bra.

Med en fyra i matematik från Gullstrandsskolan i Landskrona klurade jag lätt ut vad 17,2% av noll var!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#292018-05-04 10:18

Olof,

Ville bars meddela att skattemyndigheten kontor i Menton har bekräftat att jag inte skall ta upp ovannämnda försäkring i min deklaration.

Det du.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#302018-05-05 08:20

VARNING! Alla, vilka som du Lars lyckats duperat sin skattefogde genom att hänvisa till CAAM:s dom N° 09MA02940/GRANBERG, blir varje gâng de passerar Saint Maximin de Sainte Baume pâ Autoroute A8 stoppade, oavsett färdriktning, och tvingas bjuda mig pâ en kopp kaffe pâ Flunch.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#312018-05-05 08:39

Jag hänvisade faktiskt inte till det. Men du får ändå en kopp kaffe.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#322018-05-05 13:10

Det är din granne, Landskrona-sonen Bengt, som du Lars ska bjuda pâ en kopp. Han tvingades domptera fiskus i Menton efter att vid vittjandet av brevlâdan ha funnit en oroväckande regseignements-förfrâgan, Cerfa formulär 754-SD, angânde influtna, icke deklarerade livförs.pengar. Sâ bengan gjorde som du, stegade in hos Hôtel des Impôts, fast i hans fall med den nämnda domen i näven, och fick träffa en enligt uppgift icke oattraktiv inspektris. Efter förnyad tête-à-tête nâgon dag senare kom grönt ljus för rubbet.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
BMBM
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2017-08-05
Antal Inlägg: 4
Ort: Nice
#332018-05-17 18:39

Ja, nu är ju årets deklaration praktiskt taget inlämnad. Jag undrar nu inför nästa år: Vad har datumet 1/1 1983 som tecknad före datum för betydelse?

Det har - såvitt jag kan se - inte framkommit i denna tråd.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#342018-05-17 22:59

Se 30 april ovan


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#352018-05-17 23:02

Bengt vem från Landskrona?

Hälsningar

Lars

Skeppare Toftins väg


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#362018-05-18 00:00

Svar till BMBM, frâga nr 33 :

I inlägg nr 19 antydde jag att kapitalvinster härrörande frân livförsäkringsavtal tecknade före 01/01/1983 aldrig med fog kan beskattas, (och därmed inte heller ska deklareras).

Jag kan här förtydliga att det var det datum när franska budgetministeriet lyckades realisera idén att beskatta nettot frân livförsäkringar. Genom ett regelverk som sjösattes inom ramen för Loi des finances pour 1983, alltsâ den lag som rättfärdigade det ârets budget. Just därför saknar dessa regler retroaktiv verkan pâ frukter frân ditintills tecknade avtal.

Observera att jag använder ord som "kapitalvinster", "nettotvinst" och "frukter". I motsats till vad flertalet debattörer pâ denna trâd tycks tro, men tyvärr ocksâ en del skattekontrollanter, har nämligen Frankrike aldrig framfört krav pâ att man ska deklarera annat än âterbäringen frân sina pensionsförsâkringar. (Och detta endast om man anser sig ha grund för tanken att den verkligen är skattepliktig).

Nâgot som kommit i skymundan i alla diskussioner i detta ämne är sâledes att de faktiskt utbetalade beloppen, dvs de som âterfinns pâ kontrolluppgifterna, aldrig har varit aktuella fôr beskattning i Frankrike, utan endast en iofs ganska betydande brâkdel därav. Det som i fiskala sammanhang kallas ¨plus-values". För korrekt deklaration krävs att man begär uppgiften frân sitt livbolag, där den brukar finnas relativt lättâtkomlig.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Lars Lindahl
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2016-06-12
Antal Inlägg: 25
Ort: Menton
#372018-05-21 18:13

Hej Olov,

Tack för förtydligande.

Vem är Bengt från Landskrona?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
BMBM
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2017-08-05
Antal Inlägg: 4
Ort: Nice
#382018-05-25 11:27

Hej igen,

Vi pratar ju här om privat pensions/livförsäkring som inte är tjänstepensionsförsäkring, och ett rekvisit som krävs är att inbetalningarna till denna försäkring inte är gjorda av arbetsgivare, utom av den försäkrade själv. Jag har svårt att tro att någon har sparat inbetalningsavier/kontoutdrag för så pass lång tid tillbaka som 2004 eller 1997 eller för den delen, 1982. Själv brukar jag röja och slänga sådant som passerat 10 år. Så, min fråga är: Hur bevisa att jag själv gjort inbetalningarna?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Olov
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-08-13
Antal Inlägg: 30
Ort: St Estève
#392018-05-25 14:24

Betr. nr 38 BMBM

För det fôrsta : I dylika ärenden har normalt - enligt gällande fransk lag - skatteadministrationen bevisbördan.

För det andra : Om försäkringen är privatägd, torde det väl med fog kunna förutsättas att din arbetsgivare aldrig har varit involverad.

Dessutom : Jag har genomlevt minst ett dussintal franska skatte-procedurer, (sammanlagt, pâ alla tänkbara stadier innan de funnit sin lösning), och aldrig mött skuggan av misstro i detta avseende.

Olov


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
BMBM
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2017-08-05
Antal Inlägg: 4
Ort: Nice
#402018-05-25 15:19

Hej Olov,

Tack för ditt svar. Jag måste säga att jag hade inte alls varit förvånad ifall bevisbördan hade legat hos mig, men vad du skriver känns bra. Jag känner mig ganska lugn eftersom mina allmänna resp. tjänstepensioner är redovisade i mina deklarationer, dock inte min privata, tecknad 30/11 1982 (!). Helt konsekvent och enligt alla regler, alltså.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Advisor

Advisor